Πότε μπορώ να αρχίσω να γυμνάζομαι;



Αφού φέρατε στον κόσμο το μωράκι σας και πέρασαν οι πρώτες μέρες της προσαρμογής, αναρωτιέστε τι θα κάνετε με τα κιλά της εγκυμοσύνης. Αν συνηθίζατε να αθλείστε πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, σίγουρα θα σας απασχολεί πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορείτε να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Αν και ο αποκλειστικά υπεύθυνος να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση είναι ο γυναικολόγος σας, οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, δηλαδή όταν θα έχετε σαραντίσει, μπορείτε να ξεκινήσετε τη γυμναστική.

Οι έξι εβδομάδες συμπίπτουν με την καθιερωμένη επίσκεψη στον γυναικολόγο μετά τον τοκετό, οπότε ο γιατρός σας αφού σας εξετάσει και βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα σας δώσει και την άδεια για να αρχίσετε να αθλείστε. Αν έχετε γεννήσει με καισαρική, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο περισσότερο, μέχρι η τομή σας να επουλωθεί πλήρως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με κάποια μορφή ήπιας άσκησης, όπως το περπάτημα, αφού ο οργανισμός είναι αρκετά ταλαιπωρημένος από τον τοκετό.

Αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται αν η γυμναστική επηρεάζει αρνητικά τον θηλασμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν τρέφεστε κανονικά και πίνετε αρκετά υγρά, η γυμναστική δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε την ποσότητα αλλά ούτε και την ποιότητα του γάλακτος. Απλά φροντίστε να φοράτε ένα σουτιέν, που θα στηρίζει το στήθος σας, ενώ καλό θα είναι να έχετε θηλάσει το μωρό σας πριν γυμναστείτε, ώστε να μην αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο.

Η γυμναστική, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά. Να θυμάστε όμως, ότι δεν πρέπει να πιέσετε τον οργανισμό σας, αλλά να έχετε υπομονή και τα κιλά σιγά σιγά θα φύγουν.