Μελιτζάνες με κιμά και πουρέ πατάτας


 

Μια διαφορετική, πιο ελαφριά παραλλαγή του κλασικού μουσακά που μοιάζει περισσότερο με λαζάνια αλλά αντί για μακαρόνια χρησιμοποιώ φέτες ψημμένης μελιτζάνας. Φτιάχνεται σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Tip: Στη κορυφή του πιάτου τοποθετώ κουταλιές από πουρές πατάτες που ψήνεται και αποκτά τραγανή κρούστα.
Συστατικά

3 μελιτζάνες
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ κονκασέ τομάτας
1 κύβο λαχανικών
1/2 κτγ ξερή ρίγανη
1/2 κτγ ξερό θυμάρι
1/2 κτγ μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
200 γρ πουρέ πατάτας
Οδηγίες
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες πάχου 0,5 εκ. και στη συνέχεια τις απλώνουμε σε ένα ταψί.
  • Τις αλοίφουμε με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο
  • Τις ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 10 λεπτά. Στα μισά της γυρίζουμε για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.
  • Αν ο φούρνος μας δεν χωράει όλες τις φέτες μελιτζάνας επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις φέτες.
  • Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι
  • Προσθέτουμε τον κιμά, το κονκασέ, τα μυρωδικά, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει τα υγρά του
  • Παίρνουμε ένα ταψί και το λαδώνουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε μια στρώση από μελιτζάνες.
  • Πάνω από τις μελιτζάνες απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τον κιμά.
  • Συνεχίζουμε με ακόμα μια στρώση από μελιτζάνες και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο κιμά
  • Τέλος, βάζουμε από πάνω κουταλιές από τον πουρέ πατάτας
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά
  • Βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε



Πηγή: Cool Artisan