Όταν το παιδί αντιγράφει συμπεριφορές από τον μπαμπά

Είναι γνωστό ότι οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους. Πάμε να δούμε ποιες συμπεριφορές των μπαμπάδων τους αποδεδειγμένα οικειοποιούνται όταν μεγαλώσουν:

  • Ο σεβασμός στη συμπεριφορά σας απέναντι στη σύντροφό σας έχει ιδιαίτερη σημασία, εκτός από τη δική σας αρμονική συνύπαρξη και στην ψυχολογία του παιδιού σας. Αν το παιδί συνηθίσει να βλέπει ότι της φέρεστε πάντα με σεβασμό και τρυφερότητα, το ίδιο θα κάνει κι εκείνο στη μητέρα του, όπως και στις υπόλοιπες γυναίκες που θα γνωρίσει στη ζωή του.

  • Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τη γενικότερη στάση που έχετε με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε. Αν λοιπόν το παιδί βλέπει τον μπαμπά του να είναι ευγενικός με όλο τον κόσμο, είναι δεδομένο ότι θα επιδιώξει να κάνει το ίδιο με τα άτομα του εκάστοτε δικού του περίγυρου.

  • Η σχέση με το χρήμα είναι ένα ακόμα υπόδειγμα που θα υιοθετήσει το παιδί. Φροντίστε λοιπόν να του δώσετε να καταλάβει με τις πράξεις σας ότι τα χρήματα είναι μέσο επιβίωσης και όχι αυτοσκοπός ή μέσο επίδειξης δύναμης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δε θα γίνει σπάταλο στην ενήλικη ζωή του.

  • Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διαχωρίσει στο μυαλό του την τεράστια διαφορά μεταξύ της σωστής διαχείρισης των χρημάτων και της τσιγκουνιάς. Δείξτε στο παιδί λοιπόν ότι είσαστε γενναιόδωροι και ξέρετε να ξοδεύετε στοχευμένα όπου πρέπει.

  • Τέλος, μην περιμένετε το παιδί σας να γίνει άνθρωπος του μέτρου όταν βλέπει μέσα από τον τρόπο ζωής σας ότι αγνοείτε την έννοια της αυτοσυγκράτησης και της πειθαρχίας.

Για να μη δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμπεριφορές τις οποίες τα παιδιά αντιγράφουν από τους μπαμπάδες. Γενικότερα, μιμούνται σχεδόν οποιαδήποτε-θετική ή αρνητική-συμπεριφορά και των δύο γονιών τους, γι’αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αυτά που λέτε και κάνετε καθημερινά.