Ο ρόλος των χρημάτων στη ζωή του παιδιού

Το μικρό σας πρέπει να διδαχθεί από νωρίς την αξία της αποταμίευσης και ότι τα χρήματα είναι μεν απαραίτητα, όμως πρέπει να ξοδεύονται με μέτρο. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να πετύχετε αυτόν το στόχο:

Από μικρή σχετικά ηλικία το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται εμπειρικά ότι για να αγοράσει κάτι ο μπαμπάς και η μαμά για εκείνο ή το σπίτι, κάτι δίνει και δεν τους τα χαρίζει κάποιος.

Κάπως έτσι, τα ψώνια που κάνετε μαζί με το παιδί σας μετατρέπονται σε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια άτυπη εισαγωγή στην έννοια των χρημάτων.

Όταν το παιδί σας βλέπει να ψωνίζετε συγκροτημένα και συνετά, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τα βήματά σας όταν μεγαλώσει.

Αντιθέτως, αν βιώνει μονίμως μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη προγραμματισμού και σπατάλη, οικειοποιείται μια λανθασμένη αντίληψη στη διαχείριση των χρημάτων.

Διδάξτε στο παιδί από νωρίς την αξία της αποταμίευσης. Αγοράστε του έναν κουμπαρά και ενθαρρύνετέ το να συγκεντρώνει τα χρήματα που φτάνουν στην κατοχή του για να μπορέσει, για παράδειγμα, να συνδράμει κάποια στιγμή στην αγορά ενός ακριβού παιχνιδιού.

Σταδιακά θα πρέπει επίσης να διδαχθεί ότι τα χρήματα πρέπει να τα ξοδεύονται βάζοντας κάποιες προτεραιότητες και όχι άκριτα.

Να μη θεωρεί, με άλλα λόγια, αυτονόητο ότι θα μπορεί να τα δίνει όπου-όπου ή ότι θα του αγοράζετε οτιδήποτε ζητήσει, ανεξάρτητα αν το χρειάζεται.

Καλό είναι να επιβραβεύετε το μικρό σας με ένα συμβολικό ποσό χρημάτων για να του διδάξετε ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», όμως μη φτάσετε στο άλλο άκρο και το επαινείτε ακόμα και για αυτονόητα πράγματα.