Οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι μίας μητέρας





Μην μου πείτε ότι δεν περάσατε ξάγρυπνες πάνω από την κούνια του νεογέννητου μωρού σας για να δείτε, εάν αναπνέει; Όλες οι μητέρες έχουν τις φοβίες τους και είναι λογικό, γιατί ξαφνικά αισθάνονται υπεύθυνες για μια ακόμα ζωή.

Οι φοβίες έρχονται εκεί, που δεν το περιμένετε, και μπορεί να είναι από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα πιο σοβαρά. Ποιες είναι, όμως, οι πιο σοβαρές και συνηθισμένες;

• «Θα πεθάνω και πού θα μείνουν τα παιδιά μου»

Εκατοντάδες νύχτες έχουν ξαγρυπνήσει μητέρες και αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση, που εκείνες φύγουν από τη ζωή, και τα παιδιά είναι ακόμα σε μικρή ηλικία και δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.

Πολλές μητέρες, μάλιστα, έχουν την τάση να μεγιστοποιούν ακόμα και μία ελαφρά ασθένειά τους.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Είναι λογικό να αισθάνεστε περίεργα, να σας απασχολούν τέτοιες «ακραίες» σκέψεις. Το μόνο, που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιστρατεύσετε τη λογική. Να δείτε ότι αυτό, που σκέφτεστε, έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί, και ότι είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εσάς.

• «Θα καταστρέψω τη ζωή τους»

Πολλές μητέρες δεν είχαν και την καλύτερη παιδική ηλικία. Φοβούνται, λοιπόν, ότι λόγω των βιωμάτων τους, θα μεταφέρουν στα παιδιά λανθασμένες… παραστάσεις και έτσι θα τους δώσουν «κακές» βάσεις για το μέλλον τους.

Δεν είναι αυτή η αλήθεια! Τα δικά σας λάθη του παρελθόντος, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά διδάγματα για εσάς, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν τα ίδια σφάλματα και να τα βοηθήσετε περισσότερο από όσο νομίζετε.

• Δεν θα μπορέσω να τα προστατέψω

Είτε φοβάστε ότι δεν θα είστε εκεί, την ώρα που θα πέσει και δεν θα το προλάβετε ώστε να μην χτυπήσει, είτε ότι δεν θα μπορέσετε να το προστατεύσετε από μία κακή συναναστροφή, να γνωρίζετε ότι το ζήτημα δεν είναι να είστε πάντα δίπλα του, αλλά να το μάθετε να συμπεριφέρεται και να ενεργεί από μόνο του, όταν θα είστε μακριά του.

Αυτά τα μαθήματα είναι «μαθήματα ζωής» και θα τα… χρησιμοποιεί ακόμα και μετά την ενηλικίωσή του. Μάθετέ το, λοιπόν, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και όχι να έχει την ανάγκη σας.