Τι να περιμένετε από ένα νεογέννητο



Όσα βιβλία κι αν έχετε διαβάσει, όσο καλά κι αν νομίζετε ότι έχετε προετοιμαστεί, η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μέρες στο σπίτι με ένα νεογέννητο για τις περισσότερες μανούλες είναι γεμάτες αγωνία και άγχος. Ας δούμε μερικά πράγματα που κάνουν τα νεογέννητα και που είναι ικανά να σας κάνουν να ψάχνετε τρέχοντας το τηλέφωνο του παιδιάτρου.
  • Ξηρότητα δέρματος. Πολλά νεογέννητα έχουν ξηροδερμία, με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζει το δέρμα τους. Όσο και να σας κάνει εντύπωση, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και δεν χρειάζεται να του βάζετε συνέχεια ενυδατικές κρέμες. Το καθημερινό μπάνιο είναι αρκετό.
  • Ασταμάτητο κλάμα. Τα νεογέννητα κλαίνε και μάλιστα κλαίνε πολύ. Ωστόσο, κάθε φορά που κλαίει ένα μωρό δεν σημαίνει απαραίτητα και κάτι κακό. Πολλές φορές το κλάμα είναι απλά μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν.
  • Περίεργοι ήχοι. Όλα τα μωρά βγάζουν περίεργους ήχους, ιδιαίτερα όταν κοιμούνται. Μην ανησυχείτε και μην ξαγρυπνάτε πάνω από την κούνια του για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά.
  • Μελάνιασμα των άκρων. Τα μωρά δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματος τους, με αποτέλεσμα τα χεράκια και τα ποδαράκια τους να είναι συνήθως κρύα. Καμιά φορά από το πολύ κρύο μπορεί να μελανιάσουν και λίγο, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού γρήγορα θα επανέλθουν στο κανονικό τους χρώμα.
  • Πολλές καθημερινές κενώσεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα μωράκι να κάνει κακά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας, γι’ αυτό εφοδιαστείτε με πάνες και μην ανησυχείτε.
  • Σπυράκια. Τις πρώτες εβδομάδες τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν μικρά σπιθουράκια, τα οποία οφείλονται στις ορμόνες της μητέρας, που λαμβάνουν μέσω του μητρικού γάλακτος. Και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, καθώς θα υποχωρήσουν σταδιακά από μόνα τους.

Να θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω, όπως επίσης και τα φτερνίσματα, ο λόξυγκας ή οι μικρές γουλίτσες, είναι απόλυτα φυσιολογικές εκδηλώσεις για ένα νεογέννητο. Συνεπώς προσπαθήστε να μην αγχώνεστε με το παραμικρό και να χαρείτε τις πρώτες μέρες με το μωράκι σας!