Πώς να αντιμετωπίσετε τις δρωτσίλες;

Heat Rash In Babies - everymum

Τώρα το καλοκαίρι πολλά παιδιά εμφανίζουν στο δέρμα τους μικρά κόκκινα σπυράκια, τις γνωστές δρωτσίλες. Οι δρωτσίλες είναι από τα πιο συνηθισμένα εξανθήματα στα μωρά, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, χωρίς όμως να πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Εμφανίζονται στις πτυχές του δέρματος, όπως είναι ο λαιμός, τα χέρια και οι γλουτοί ή σε σημεία όπου τα ρούχα του μωρού είναι πολύ σφιχτά. Οι δρωτσίλες παρουσιάζονται όταν το μωρό ιδρώνει τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι του δέρματος και ο ιδρώτας να μην μπορεί να απελευθερωθεί.

Τα εξανθήματα αυτά δεν προκαλούν πόνο, αλλά είναι πιθανόν να προκαλέσουν κνησμό. Το σίγουρο είναι ότι αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι το μωρό σας ζεσταίνεται, συνεπώς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι αρχικά να προσπαθήσετε να το δροσίσετε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
  • Αφαιρέστε του τα ρούχα, που το πιέζουν.
  • Στα σημεία που έχει δρωτσίλες, μπορείτε να του βάλετε κομπρέσες με χαμομήλι ή ακόμα καλύτερα να του κάνετε ένα μπάνιο με χλιαρό νερό.
  • Μη χρησιμοποιείτε αλοιφές, κρέμες ή ταλκ, αλλά αφήστε το δεματάκι του να αναπνέει ελεύθερα.
  • Φορέστε στο μωρό άνετα και ελαφρά βαμβακερά ρούχα, που βοηθούν το δέρμα να αναπνέει και αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.

Τέλος, αν παρατηρήσετε ότι το εξάνθημα δεν υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, αλλά αντίθετα επεκτείνεται ή αν το παιδί ανεβάσει πυρετό, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας.