Πώς να αυξήσετε τη λίμπιντο και την αντοχή σας στο σεξ



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Με την πάροδο των ετών, πολλοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειάς μας, να περιορίσουν τη λίμπιντο και τη σεξουαλική αντοχή. Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα μειώνεται, ενώ το σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), των μορίων που μεταφέρουν ενέργεια στα κύτταρα. Τα επίπεδα τεστοστερόνης επίσης μειώνονται, ενώ τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά, οδηγώντας σε κόπωση.

"Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να σας διατηρήσει πιο δραστήριους και πνευματικά σε εγρήγορση", λέει ο Dr. Martin Kathrins, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ανδρών στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, που είναι συνδεδεμένο με το Harvard.

ATP και μυϊκή μάζα
Οι καλύτεροι τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα ATP και τη μυϊκή σας μάζα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Harvard Medical School, είναι μέσω της διατροφής και της άσκησης με βάρη. Οι τροφές που περιέχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή ATP. Μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, όπως η δίαιτα DASH ή η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός), τα αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια).

Πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης είναι επίσης τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα πουλερικά. Μια άλλη πηγή πρωτεΐνης είναι η φυτική πρωτεΐνη σε σκόνη (σόγια, μπιζέλια, ρύζι ή κάνναβη) ή γάλα (καζεΐνη ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος). Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε ένα smoothie, να ανακατευτεί με βρόμη ή να αναμιχθεί με νερό ή γάλα (κανονικό, σόγιας ή αμυγδάλου).

Η άσκηση με βάρη επίσης βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία κάνει το σώμα να παράγει περισσότερη ATP. Η περισσότερη μυϊκή μάζα αυξάνει επίσης το βασικό μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Όπως και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας, η άσκηση με βάρη αυξάνει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών που προάγουν την ενέργεια στον εγκέφαλο.

Ο ρόλος της χαμηλής τεστοστερόνης
Η κόπωση είναι μια συνηθισμένη παρενέργεια του ανδρικού υπογοναδισμού, μιας κατάστασης κατά την οποία οι όρχεις δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά περίπου 1% κάθε χρόνο, ξεκινώντας από τα τέλη της τρίτης δεκαετίας της ζωής ενός άντρα, και μπορεί να μειωθούν έως και 50% μέχρι την ηλικία των 70 ετών. (Μια εξέταση αίματος από τον γιατρό σας μπορεί να καθορίσει αν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη).

Η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης, η οποία χορηγείται μέσω απορροφήσιμων εμφυτευμάτων, τοπικών τζελ, επιθεμάτων ή ενέσεων, μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αύξηση της ενέργειας και στη βελτίωση της λίμπιντο σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα.

Η σημασία του ύπνου
Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο φάσεις: REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και μη-REM ύπνο. Ο μη-REM ύπνος περιλαμβάνει τρία στάδια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τελευταίο στάδιο του μη-REM ύπνου (γνωστό ως βαθύς ύπνος) παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, καθώς βοηθά το σώμα να παράγει ATP.

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους, πράγμα που σημαίνει λιγότερο χρόνο στον βαθύ ύπνο και οδηγεί σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα στρες και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα και ο εγκέφαλος αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν ενέργεια.

Συγκεκριμένα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η νυκτουρία (η ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας). "Αν έχετε προβλήματα ύπνου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν έχετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις", λέει ο Dr. Kathrins.

"Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, για να κρατάτε τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης συγχρονισμένο με τους κιρκάδιους ρυθμούς σας" συνιστούν οι ειδικοί. "Καθιερώστε μια τελετουργία πριν τον ύπνο, όπου θα δίνετε στον εαυτό σας μια ώρα για να κάνετε μπάνιο, να βουρτσίσετε τα δόντια σας και να χαλαρώσετε. Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο ή σεξ (χωρίς τηλεόραση ή ηλεκτρονικές συσκευές) και κρατάτε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό και δροσερό. Αν παίρνετε απογευματινούς υπνάκους, κρατήστε τους κάτω από 20 λεπτά και μην κοιμάστε αργά το απόγευμα ή λίγες ώρες πριν την κανονική σας ώρα ύπνου" συμπληρώνουν.


Πηγή: Capital.gr