Αδυνάτισμα μετά τα 60: Πώς θα μειώσουμε το σωματικό λίπος




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η απώλεια βάρους, σε οποιαδήποτε ηλικία, απαιτεί επιμονή και συνέπεια, αλλά μετά τα 60 το να αδυνατίσουμε είναι πιο δύσκολο.

Ο βασικός λόγος είναι η απώλεια μυϊκής μάζας. Όσο λιγότερη άλιπη σωματική μάζα έχουμε, τόσες λιγότερες θερμίδες καίμε και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Συνεπώς είναι πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος. Πως μπορούμε να κάνουμε την προσπάθεια πιο εύκολη;

Κάντε αερόβια άσκηση: Η αερόβια άσκηση —περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση κ.λπ.— αυξάνει τις θερμίδες που καίμε, ειδικά όταν η αερόβια άσκηση γίνεται με μέτρια έως υψηλή ένταση. Δηλαδή, μπορούμε να συνεχίσουμε να καίμε θερμίδες ακόμα και μετά την προπόνηση. Η άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλλει έμμεσα στην απώλεια βάρους προάγοντας τον καλό ύπνο. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

Ξεκινήστε ασκήσεις ενδυνάμωσης: Η άρση βαρών και οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απώλειας άλιπης μυϊκής μάζας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτό είναι μια διαχρονική συμβουλή για όποιον θέλει να χάσει κιλά. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους σε όσους καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα". Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Πίνετε άφθονο νερό: Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους και ο στόχος είναι να καταναλώνουμε 11,5 ποτήρια ημερησίως (συμπεριλαμβανομένων και των υγρών από τρόφιμα).

Επιλέξτε υγιεινά σνακ: Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να είναι πρακτικές επιλογές για την πρόσληψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταναλώστε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν την πέψη και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα".

Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη: Η πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας μειώνει τον κίνδυνο απώλειας άλιπης μάζας και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής σας.

Επαρκής ύπνος: Ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ρύθμιση της όρεξης.

Πηγή: Capital.gr