Οι τρελοί της Βαλένθια: Τελευταίες παραστάσεις

Στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ολοκληρώνονται με επιτυχία την Κυριακή 9 Ιουνίου, οιπαραστάσεις της Αναγεννησιακής κωμωδίας «Οι Τρελοί της Βαλένθια» του Λόπε ντε Βέγκα, με τρία διαφορετικά φινάλε, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία που έρχεται από τον Χρυσό Αιώνα της Ισπανικής Αναγέννησης αλλά απηχεί στο παρόν, επιστρέφει 10 χρόνια μετά την πρώτη της πετυχημένη παρουσίαση από τον επαγγελματικό θίασο της Αθηναϊκής Σκηνής, που μέτρησε δύο χρόνια παραστάσεων και καλοκαιρινή περιοδεία. Η παράσταση προσκλήθηκε και ως εκπροσώπηση της Ελλάδας στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ της Νοτίου Κορέας. Οι ‘’Τρελοί της Βαλένθια’’ θα παρουσιαστούν επετειακά για εννέα μόνο παραστάσεις.

Μια παράσταση με καταβολές από την Αναγέννηση, γεμάτη από  μουσική και κοστούμια εποχής, υπογραμμισμένη με έντονο χιούμορ και ροκ διάθεση. Έρχεται στο σήμερα με έναν φρέσκο θίασο,  την ανατρεπτική ανάγνωση του σκηνοθέτη Μιχάλη Καλαμπόκη  και τα  τρία διαφορετικά “φινάλε”, που γοητεύουν το κοινό.

 Όλες οι εκδηλώσεις του Έρωτα, κεραυνοβόλο χτύπημα, πάθος, πόθος, κτητικότητα, υποψίες, ζήλια, κρεβατομουρμούρα, αλλά και καθημερινές έντονες καταστάσεις που μας κάνουν να μοιάζουμε με τρελούς, κάνουν τους πιο λογικούς ήρωες να μοιάζουν πιο τρελοί από τους τρελούς. Άλλωστε ποιος δεν είναι ή δεν έχει υπάρξει τρελός από Έρωτα!

Υπόθεση:

Μέσα στο διάσημο τρελοκομείο της Βαλένθια συναντιούνται και ερωτεύονται ο Φλοριάνο (Μιχάλης Καλαμπόκης), που προσποιείται τον τρελό για να γλιτώσει την σύλληψη για την δολοφονία του πρίγκιπα Ρεϊνέρο και η όμορφη Εριφίλα (Αλεξάνδρα Βουτζουράκη), που αφού τη λήστεψε και την εγκατέλειψε γυμνή ο υπηρέτης της, την περάσανε για τρελή και την μαζέψανε! Οι δυο τους παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία και έτσι τους πιστεύουν. Τα εμπόδια στην σχέση τους πολλά: ο ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς διευθυντής του τρελοκομείου Πιζάνο (Θωμάς Πανδής) με τους δύο θεόχαζους υπηρέτες του, Τόμας (Θάνος Σκόπας) και Μάρτιν (Λευτέρης Αρβανιτόπουλος), που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο τρελός με τα καθήκοντά του αστυνομικός Λιμπέρτο (Λάμπρος Καλογιάννης), ο έμπιστος φίλος του Φλοριάνο, Βαλέριο (Σωτήρης Καρκαλέμης), ερωτευμένος έως φρενοβλάβειας κι αυτός με την Εριφίλα, η ανιψιά του Πιζάνο, Φαίδρα (Νάνσυ Ρηγοπούλου) με την υπηρέτριά της Λαϊντα (Χριστίνα Πάγκαλη) ερωτευμένες με τον Φλοριάνο, που κάνουν τις τρελές για να μείνουν κοντά του…και τελικά… “το χάνουν” και κυρίως το μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Φλοριάνο και Εριφίλα, που πιστεύει ο ένας για τον άλλο ότι είναι πραγματικά τρελοί. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν (Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας) και ο υπηρέτης (Αλέξανδρος Σάβγκα) όμως, θα βάλουν τα πράγματα στην θέση τους και θα ενώσουν τους δύο ερωτευμένους… ή μήπως όχι. Θα εξαρτηθεί από το φινάλε που θα επιλέξει και θα ευχαριστήσει τελικά το κοινό ως καλύτερο. Ο Λόπε ντε Βέγκα με το έργο του ικανοποίησε τόσο τις απαιτήσεις της άρχουσας τάξης, όσο και του πιο λαϊκού κοινού μιας και ένωσε το ρυθμό με την ποίηση, την ιπποτική καθημερινότητα με τις περιπέτειες των υπηρετών.