Γιατί αξίζει να επενδύσεις σε καθαριστή αέρα
Η ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση του αέρα στις μεγαλουπόλεις σε συνδυασμό με τους πολυπληθέστερους αλλεργιογόνους παράγοντες καθιστά πλέον απαραίτητη την εξασφάλιση ενός ποιοτικότερου αέρα στους εσωτερικούς χώρους κάθε σπιτιού. Εδώ έρχεται ο σπουδαίος ρόλος που διαδραματίζει ένας καθαριστής αέρα. Εάν είσαι νέος γονιός ή έχεις παιδιά τότε αυτή η έξυπνη συσκευή θα σε σώσει από το άγχος του ιδανικού κλίματος στο σπίτι που σε ταλανίζει.

Από την καταπολέμηση των αλλεργιογόνων μέχρι την εξάλειψη των επιβλαβών ρύπων, οι καθαριστές αέρα έχουν γίνει ανάγκη και όχι πολυτέλεια για πολλά νοικοκυριά. Ας διερευνήσουμε όμως ορισμένους λόγους οι οποίοι αιτιολογούν το γιατί αξίζει να επενδύσεις σε μια τέτοια οικιακή συσκευή.

Η μάχη κατά των αλλεργιογόνων
Για άτομα τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης ή ακόμα και το τρίχωμα των κατοικίδιων, ένας καθαριστής αέρα μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Όλα αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν από μικρά έως αρκετά σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα όπως είναι η ανάπτυξη αλλεργιών αλλά και το άσθμα. Το να φιλτράρεις λοιπόν τον αέρα είναι ιδανική λύση. Ξέχνα τις κρίσεις φτερνίσματος, την ενοχλητική φαγούρα στα μάτια και τα σπυράκια και τις κοκκινίλες. Χτίσε το ιδανικό κλίμα σε κάθε δωμάτιο.

Αντίο ρύπανση
Όπως είναι λογικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση υφίσταται και στους εσωτερικούς χώρους. Για την ακρίβεια είναι μια σιωπηλή απειλή που ελλοχεύει σε πολλά σπίτια. Αν μάλιστα μιλάμε και για κάποια μεγαλούπολη τότε η απειλή αυτή πολλαπλασιάζεται.

Βέβαια, πέρα από την ατμόσφαιρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δρουν ως ρύποι όπως για παράδειγμα ο καπνός του τσιγάρου, οι ατμοί του μαγειρέματος και άλλες τυχόν πτητικές οργανικές ενώσεις. Η πολύχρονη έκθεση σ’ αυτούς όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα αλλά και να συμβάλει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Η επένδυση σε έναν καθαριστή αέρα λοιπόν θα σε εξοπλίσει με ένα "όπλο”. Ένα ισχυρό εργαλείο που θα καταπολεμά για εσένα την αόρατη αυτή απειλή, διασφαλίζοντας ότι ο αέρας που αναπνέεις εσύ και η οικογένειά σου στους εσωτερικούς χώρους είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός.

Πέρα από τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους εσωτερικών χώρων, οι καθαριστές αέρα είναι ιδανικοί στο να φιλτράρουν τους σωματιδιακούς ρύπους που αιωρούνται στον αέρα. Μιλάμε για μικροσκοπικά σωματίδια, που συχνά απελευθερώνονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες και δύναται να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ο καθαριστής αέρα και τα ισχυρά του φίλτρα θα σε προφυλάσσουν καθημερινά.


Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
Τα οφέλη του καθαρού αέρα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Όπως για παράδειγμα είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αναπνοή καθαρού αέρα ενώ κοιμάσαι μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο, πιο αναζωογονητικό ύπνο. Ο καθαριστής αέρα αφαιρεί τα αερομεταφερόμενα ερεθιστικά σωματίδια που μπορούν να διαταράξουν έναν υγιή ύπνο όπως αλλεργιογόνα και ρύπους.

Κάνουν τη διαφορά
Οι καθαριστές αέρα είναι εξοπλισμένοι μεταξύ άλλων και με φίλτρα HEPA. Αυτά τα φίλτρα είναι ικανά να παγιδεύουν ακόμη και τα πιο μικρά σωματίδια του αέρα. Από τη μεριά τους, τα φίλτρα ενεργού άνθρακα υπερέχουν στην αφαίρεση οσμών και χημικών ατμών. Οι σύγχρονης τεχνολογίας καθαριστές αέρα είναι εξοπλισμένοι και με πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως ιονιστές και αποστείρωση με φως UV-C.

Πηγή: Capital.gr