Πότε η καθιστική ζωή μπορεί να μας στερήσει χρόνια από την ζωή μας;
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Είναι γνωστό πόσο επιβλαβής είναι η καθιστική ζωή για την υγεία μας. Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSD) έρχεται όχι μόνο να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, αλλά και να διευκρινίσει το πότε η καθιστική ζωή γίνεται πραγματικά επικίνδυνη.

Συνολικά σε 5.856 γυναίκες, ηλικίας 63 έως 99 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, τοποθετήθηκε ένα μόνιτορ στο ισχίο τους που μετρούσε τη δραστηριότητά τους για επτά ημέρες. Στη συνέχεια οι ερευνητές τις παρακολούθησαν για μια δεκαετία.

Χρησιμοποίησαν μάλιστα την τεχνητή νοημοσύνη για να υπολογίσουν από τη δραστηριότητάς τους πόση ώρα κάθονταν οι συμμετέχουσες. Στη συνέχεια συνέδεσαν τα αποτελέσματα αυτά με τον κίνδυνο θανάτου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχουσες που κάθονταν περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα είχαν 57% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης από εκείνες που κάθονταν λιγότερο από 9.5 ώρες την ημέρα.

Αλλά πόσες ώρες καθιστικής ζωής είναι πραγματικά πολλές; Η μελέτη UCSD λέει 11 ώρες την ημέρα. Άλλες έρευνες λένε ότι επτά ώρες κάθε μέρα μπορεί να είναι υπερβολικές. Υπάρχουν επίσης πολλές έρευνες που δείχνουν ότι δεν πρέπει να καθόμαστε για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς κίνηση, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει πως όσο περισσότερο χρόνο καθόμαστε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου είχαν διαπιστώσει πω όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.

Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).

Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν καν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αύξανε ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν.

Πηγή: Capital.gr