Είναι η καρδιακή προσβολή γενετική νόσος: Νέα μελέτη απαντά




Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά μέτρα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την καρδιακή προσβολή: φυσική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή, έλεγχος των λιπιδίων στο αίμα και του διαβήτη καθώς και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι ανάμεσα σε αυτά. Τελευταία όμως άρχισε να μελετάται το γενετικό υπόβαθρο της νόσου, τόσο με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων όσο και για την καλύτερη κατανόηση της παθογένειας και της πρόληψης της αθηροσκλήρωσης, των πλακών που σχηματίζονται μέσα στις αρτηρίες αυξάνοντας τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

Μελέτη που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, και ανακάλυψε κάποια γονίδια που σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή. Το Καρδιολογικό Κέντρο Monzino στην Ιταλία, επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα: "Έχουμε ταυτοποιήσει κάποια ενδομυοκαρδιακά γονίδια που σχετίζονται με την ανεπάρκεια σιδήρου στην καρδιακή ανεπάρκεια", εξηγεί ο καθηγητής Pierguiseppe Agostoni από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και Επικεφαλής στο Τμήμα Καρδιολογίας του κέντρου Monzino.

Η μελέτη και τα γονίδια που "ευθύνονται" για την καρδιακή προσβολή

Ο ρόλος του DNA και έτσι η γενετική προδιάθεση για καρδιακή προσβολή έχει μελετηθεί εδώ και κάποια χρόνια. Τώρα έρχεται μία νέα μελέτη από της ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation Research, η οποία επιβεβαιώνει το γενετικό στοιχείο ως γενεσιουργό αιτία για την αθηρωματική νόσο, την παθολογική κατάσταση που προκαλείται από την εναπόθεση πλάκας λιπών (αθηρωματική πλάκα) στις αρτηρίες και που είναι το βασικό αίτιο για την καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανέλυσαν τα κύτταρα 151 υγειών δωρητών καρδιάς μελετώντας συγκεκριμένα το ρόλο των γονιδίων στα κύτταρα των λείων μυικών ινών, όπως αυτά που βρίσκονται μέσα στις αρτηρίες. "Βρήκαμε ότι περίπου οι μισές από τις γενετικές παραμέτρους που αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο επηρεάζουν επίσης τη συμπεριφορά των κυττάρων των λείων μυικών ινών. Αυτό υποδεικνύει ότι θα πρέπει να μελετήσουμε πιο λεπτομερώς τα κύτταρα αυτά προκειμένου να κατανοήσουμε τον κληρονομικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου", εξήγησαν.

Με ποια έννοια μπορεί η καρδιακή προσβολή να είναι "κληρονομική";

Από τις μελέτες που έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα, υπάρχει μια επιβεβαίωση του ρόλου της γενετικής στις καρδιακές προσβολές και σε άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχει, άρα, η καρδιακή προσβολή κληρονομικό χαρακτήρα; "Ακόμη κι αν ο όρος κληρονομικότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής μπορεί να συσχετιστεί με ήδη γνωστούς παράγοντες. Αναφέρομαι στο διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, εάν ένας άνθρωπος έχει πολύ επιβαρυμένο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό καρδιακών προσβολών, θα χρειάζεται να είναι ακόμη πιο προσεκτικός στην προσπάθεια να τους κρατά υπό έλεγχο", εξηγεί ο καθηγητής Agostoni.

Από την πρόληψη στην ανάγκη για νέα φάρμακα

Όλες αυτές οι έρευνες μας επιβεβαιώνουν πάνω κάτω όσα γνωρίζουμε για τους παράγοντες που συμβάλουν στα καρδιαγγειακά νοσήματα και που αφορούν τον τρόπο ζωής μας: "Κυρίως αφορούν την υπέρταση, το διαβήτη, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και τα λιπίδια, που είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη της καρδιαγγειακής παθολογίας", επιβεβαιώνει ο Agostoni.

"Τα φάρμακα που συνταγογραφούν σήμερα οι γιατροί δρουν μειώνοντας τους παράγοντες αυτούς, όπως για παράδειγμα την υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, διακρίνεται η ανάγκη ανάπτυξης φαρμάκων που στοχεύουν στο σημείο όπου αναπτύσσεται η νόσος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεθούν τα υπεύθυνα γονίδια για την ανάπτυξη της νόσου στις αρτηρίες, αφού εκεί σχηματίζονται οι πλάκες", εξήγησε ο Mete Civelek, ένας από τους βασικούς ερευνητές της αμερικανικής μελέτης.

Πότε όμως θα είναι διαθέσιμα αυτά τα καινοτόμα φάρμακα που θα δρουν σε γενετικό επίπεδο; "Δεν έχουμε σήμερα αυτή την απάντηση και σίγουρα δεν βρισκόμαστε κοντά. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δουλέψουμε αυτά που έχουμε, στοχεύοντας στην πρόληψη και τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου".

Οπότε ποια η σημασία της έρευνας για τη γενετική φύση των νοσημάτων που συζητάμε; "Η γενετική γνώση που θα επιβεβαιώνει την προδιάθεση για καρδιακή προσβολή μας βοηθά αυτή τη στιγμή και μέχρι να δημιουργηθούν νέα φάρμακα να ακολουθήσουμε μια προληπτική θεραπεία ώστε να μην εκδηλωθεί η νόσος", καταλήγει ο ερευνητής.


Πηγή: Capital.gr