Γιατί πρέπει να κάνουμε διατάσεις πριν την προπόνηση; 7 σημαντικοί λόγοι




Η άσκηση αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να παραμείνετε σε φόρμα. Είναι, επίσης, ένα διασκεδαστικό μέσο επικοινωνίας με την οικογένεια ή με φίλους. Ο στόχος είναι η απόλαυση και όχι ο ανταγωνισμός.

Ωστόσο, ορισμένες φορές ο ενθουσιασμός κάνει πιο εύκολη την αμέλεια των βασικών πρακτικών που πρέπει να ακολουθούνται πριν από την έναρξη της άσκησης.

Μια από αυτές είναι οι διατάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται πριν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για προπόνηση, είτε για αγώνα.

Χωρίς την κατάλληλη προθέρμανση και τις διατάσεις, τα μαλακά μόρια έχουν μικρότερη απόδοση και μπορεί να τραυματιστούν πιο εύκολα. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποιους λόγους είναι σημαντικές οι διατάσεις πριν από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.

Που βοηθούν οι διατάσεις

1. Ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία του αίματος προκαλεί κράμπες, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Συχνά παρουσιάζονται σε κολυμβητές και ποδοσφαιριστές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε μη αθλητές. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει τους μυς να αποδίδουν καλύτερα και έτσι αποφεύγονται οι έντονες κράμπες καθώς κινείστε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

2. Βελτιώνουν την ταχύτητα και τον συντονισμό των κινήσεων

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι κινήσεις μετά το πρωινό ξύπνημα είναι πιο δύσκολες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε την τάση να τεντωνόμαστε κάθε πρωί. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την αθλητική δραστηριότητα. Εάν δεν έχετε κάνει διατάσεις πριν από την προπόνηση ή έναν αθλητικό αγώνα, τότε πιθανότατα οι κινήσεις σας να είναι πιο βραδείες.

3. Προετοιμάζουν το σώμα για την άσκηση

Οι κατάλληλες διατάσεις εξασφαλίζουν τη σωστή εκτέλεση κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας. Έτσι προετοιμάζουν το σώμα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της άσκησης. Είστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να τρέξετε, να γλιστρήσετε, να πηδήξετε ή να κολυμπήσετε, καθώς έχετε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία.

4. Βελτιώνουν την ελαστικότητα

Οι διατάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και επιτρέπουν την εκτέλεση διαφορετικών τεχνικών καθώς το σώμα σας έχει ήδη προετοιμαστεί σωστά για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει.

5. Μειώνουν την κόπωση των μυών

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένταση και άγχος πριν από έναν αγώνα. Αυτό συχνά οδηγεί και σε αυξημένο μυϊκό τόνο και ένταση στους μύες. Οι διατάσεις βοηθούν το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Ένας επιπλέον λόγος που οι διατάσεις προκαλούν ευεξία είναι η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος και η αύξηση της ροής του αίματος.

6. Αυξάνουν το εύρος των κινήσεων

Το τρέξιμο και τα άλματα εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία όταν οι μύες έχουν προηγουμένως διαταθεί. Έτσι, οι κινήσεις είναι καλύτερες και καθυστερεί η κόπωση. Συνεπώς, θα πρέπει πάντα να προετοιμάζετε το σώμα σας πριν από έναν μεγάλο αγώνα, έτσι ώστε να αποδώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

7. Προλαμβάνουν την καταπόνηση των μυών

Χωρίς τις διατάσεις, θέτετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας σε κίνδυνο. Οι ξαφνικές και απότομες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Δυστυχώς, μερικοί τραυματισμοί προκαλούν μόνιμες βλάβες. Οι διατάσεις προετοιμάζουν το σώμα για τη δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθήσει. Έτσι, προλαμβάνετε την καταπόνηση και την υπερλειτουργία των μυών.

Δεν πρέπει να τις αμελούμε

Οι διατάσεις πριν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες, καθώς εξασφαλίζουν την κατάλληλη προετοιμασία του σώματος. Βοηθούν τους μυς και τις αρθρώσεις να είναι έτοιμοι ακόμα και για τις πιο έντονες σωματικές προκλήσεις. Παράλληλα, βελτιώνουν την ευελιξία, ενώ μειώνουν το ρίσκο για κράμπες, θλάσεις και άλλους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
Διευθυντής Brilakis Orthopaedics
Αν. Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Πηγή: Capital.gr