Το μητρικό γάλα βοηθά τα πρόωρα μωρά να ξεπεράσουν καρδιακά προβλήματα




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Νέα μελέτη έδειξε την ευεργετική επίδραση του θηλασμού στην υγεία και την ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος των πρόωρων μωρών.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 80 πρόωρα βρέφη και για πρώτη φορά φάνηκε από τα αποτελέσματα ότι τα μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα είχαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία όταν έφθασαν σε ηλικία ενός έτους, σχεδόν σαν τα υγιή τελειόμηνα βρέφη.

Η μελέτη έγινε από διεθνή ομάδα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, στην παιδική ηλικία αλλά και ως ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας, αρτηριακής και πνευμονικής υπέρτασης και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι καρδιές των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Οι κοιλίες της καρδιάς έχουν μειωμένο όγκο και μικρότερο μήκος, χαμηλότερη συστολική και διαστολική λειτουργία και δυσανάλογη αύξηση της μυϊκής μάζας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας, η οποία είναι σημαντικά "υποδεέστερη" σε σύγκριση με των υγιών βρεφών που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Αυτή η δυσλειτουργία είναι φανερή όταν φθάσει η ώρα να βγουν από το μαιευτήριο τα πρόωρα μωρά, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αποκλειστική κατανάλωση μητρικού γάλακτος τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού συνδέεται με επαναφορά στο φυσιολογικό ορισμένων δυσλειτουργιών.

Τα πρόωρα βρέφη που κατανάλωσαν περισσότερο μητρικό γάλα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είχαν καλύτερη λειτουργία και δομή στο αριστερό και το δεξί μέρος της καρδιάς, χαμηλότερες πνευμονικές πιέσεις και αυξημένη ανταπόκριση της δεξιάς πλευράς της καρδιάς στο άγχος όταν έφθασαν σε ηλικία ενός έτους σε σύγκριση με τα πρόωρα βρέφη που είχαν καταναλώσει περισσότερο γάλα σε σκόνη. Όλες οι λειτουργίες πλησίαζαν εκείνες των υγιών μωρών που είχαν γεννηθεί τελειόμηνα.

Αυτά τα ευρήματα ήταν εμφανή πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο, αλλά και όταν τα μωρά έφθαναν τη ηλικία του ενός έτους.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής EL-Khuffash δήλωσε: "Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή του πρόωρου νεογνού συνδέεται με την καρδιακή λειτουργία όταν φθάσουν σε ηλικία ενός έτους και έρχεται να προστεθεί στα ήδη γνωστά οφέλη του μητρικού γάλακτος για βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα".

"Τα πρόωρα βρέφη έχουν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, εκείνα που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους φαίνεται πως ανακτούν την καρδιακή λειτουργία σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα υγιή βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Τα πρόωρα βρέφη που τρέφονται με γάλα σε σκόνη δεν είχαν ανάλογη ανάκαμψη".


Πηγή: Capital.gr