Μεσογειακό κέικ με ελιές και παρμεζάνα



Η ιδέα της “φρατζόλας” που αντί για βανίλια και κακάο έχει τυρί και πιπέρια, είναι μια από τις πιο ευρηματικές λύσεις για το πρωινό ή ως συνοδευτικό σε ένα επίσημο τραπέζι. Σε ένα κυριακάτικο τραπέζι που είχα κάνει, το είχα χρησιμοποιήσει και για να συνοδεύσω μια απλή σαλάτα με τοματίνια και αγγούρι, δημιουργώντας ένα “πολύ” εντυπωσιακό πιάτο.


Υλικά

  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γρ ελιές μαύρες (φιλεταρισμένες)
  • αλάτι
  • πιπέρι


Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την παρμεζάνα το γιαούρτι, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα.
  • Προσθέτουμε και τις ελιές
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσει το μείγμα.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα για κέικ 10x30 εκ. και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.





Πηγή: Cool Artisan