Συνταγή
Πρασόπιτα με φύλλο κρούστας
Παραδοσιακή, ελληνική το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Από πρωινό μέχρι βραδινό. Η γλυκιά γεύση του πράσου που έχει καταμελώσει στο τηγάνι με το κρεμμύδι δένει τέλεια με την πικάντικη φέτα.
Tip 1: Για τη σημερινή πίτα θα χρειαστείς 1 πακέτο φυλλο κρούστας. Μερικά πακέτα έχουν 10 και άλλα 12 φύλλα. Σε κάθε περίπτωση εσύ θα βάλεις τα μισά στη βάση και τα άλλα μισά πάνω από τη γέμιση
Συστατικά
- 5 πράσα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 400 γρ φέτα
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 κτσ σιμιγδάλι
- 1/2 μάτσο άνιθο
- 1/2 μάτσο δυόσμο
- 12 φύλλα κρούστας
- Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Οδηγίες
- Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές φέτες
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι μάζουμε 2 κτσ ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα το πράσα με το κρεμμύδι
- Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
- Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά
- Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα από τα μαγειρεμένα πράσα.
- Τέλος προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το δυόσμο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 30 x 40 εκ.
- Bάζουμε στη βάση το πρώτο φύλλο. Βάζουμε και τα επόμενα 5
- λαδώνοντας καλά κάθε φορά. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
- Τέλος, βάζουμε τα άλλα 6 φύλλα κρούστας λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα.
- Χαράζουμε τα κομμάτια, προσέχοντας να μην χαράξουμε τα φύλλα στη βάση γιατί έτσι δεν θα ψηθεί σωστά
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα
- Τα τελευταία 15 λετπά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η πίτα μας
Πηγή: Cool Artisan