Ενθαρρύνετέ το να το κάνει μόνο του!


Αν το παιδί σας είναι πλεον τριών ετών, τότε μπορείτε να επιμείνετε λίγο παραπάνω σε κάποια θεματάκια, που θα διευκολύνουν και εσάς τους ίδιους και θα δώσουν σε εκείνο την αυτοπεποίθηση, που χρειάζεται.

Για παραδειγμα, σε αυτήν την ηλικία τα περισσότερα παιδιά έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες, που χρειάζονται, για να μπορούν να ντύνονται σιγά σιγά μόνα τους.

Εσείς θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι σε ό,τι ζητάτε από το μικρό σας και πάντα να στέκεστε δίπλα του, για να του δίνετε ενα ...χέρι βοηθείας, που θα χρειαστεί, για να τα φέρει σε πέρας.

Μπορείτε, λοιπόν, σταδιακά να του δείξετε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη, από το να βάλει το παντελονάκι του, και να πλύνει τα δόντια του, μέχρι να πλυθεί στο μπάνιο (πάντα στην αρχή με τη δική σας επίβλεψη), να βάλει νεράκι από τη βρύση στο κυπελλάκι του ή να πάρει το πηρούνι του από το συρτάρι!

Ενθαρρύνετέ το να συμμαζέψει το δωμάτιό του, μαθαίνοντάς του που πρέπει να τοποθετήσει το κάθε τι, δώστε του τα πιάτα να τα βάλει στο τραπέζι, όταν ετοιμάζετε το γεύμα για την οικογένεια, αναθέστε του μικρές δουλειές, όπως να ταϊσει το κατοικίδιό σας ή να ποτίσει τις γλάστρες σας!

Κάντε, λοιπόν, την αρχή, αρχικά επιβλέποντας και ολοκληρώνοντας τις πράξεις του.

Μη ξεχνάτε να το επιβραβεύετε και μην είστε πολύ αυστηροί μαζί του, αν κάνει ένα λάθος! Διαφορετικά θα του κόψετε τα φτερά!

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, που το παιδί μας θα πρέπει να ξέρει να ντύνεται μόνο του;


Χριστίνα Αμερικάνου
christina.amerikanou@mother.gr