Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: τα νέα δεδομένα




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι έγκυοι δεν κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά και ότι σοβαρότερα ασθένησαν οι έγκυοι που ήταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί χιλιάδες γεννήσεις εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και τα στοιχεία δείχνουν ότι:

-Η νόσος Covid-19 συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών και πρόωρων τοκετών
-Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο
-Η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων εμφανίζει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα κρυολογήματος/γρίπης, όπως βήχα, πυρετός, δύσπνοια, πονοκέφαλος και απώλεια αίσθησης οσμής.
-Η πλειοψηφία των εγκύων που αρρώστησαν σοβαρά ήταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης
-Ο νέος κορονοϊός δεν έχει υψηλά ποσοστά θανάτων όπως ο προηγούμενος κορονοϊόςSARS-Cov που το 2002-2003 είχε προκαλέσει τον θάνατο του 25% των προσβληθέντων εγκύων

Στη Βρετανία, καταγράφονται στοιχεία για όλες τις εγκύους που είναι θετικές στον κορονοϊό και μπαίνουν στο νοσοκομείο, σε ένα μητρώο που ονομάζεται UK Obstetric Surveillance System (UKOSS).

Τα στοιχεία για 427 εγκύους που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό και για τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνουν ότι:

-Οι περισσότερες γυναίκες χρειάστηκαν απλή νοσηλεία και ανάρρωσαν γρήγορα
-Μία στις 10 εγκύους χρειάστηκε να μπει στην εντατική
-Πέντε από τις 427 εγκύους που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό απεβίωσαν, αλλά δεν είναι σαφές αν ο κορονοϊός ήταν η αιτία θανάτου
-Η πλειοψηφία των εγκύων που αρρώστησαν σοβαρά ήταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι αυτό δείχνει τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης από την 28η εβδομάδα της κύησης
-Οι έγκυοι άνω των 35 ετών, οι υπέρβαρες και εκείνες με υποκείμενα νοσήματα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά

Η μελέτη για τους τοκετούς εγκύων θετικών στον κορονοϊό έδειξε ότι ένα στα πέντε μωρά που γεννήθηκε πρόωρα χρειάστηκε να μπει σε μονάδα, αλλά και ότι λιγότερα από 20 μωρά γεννήθηκαν πολύ πρώρα (πριν από την 32η εβδομάδα της κύησης).

Αντίστοιχη μελέτη στη Σουηδία, με στοιχεία για 108 εγκύους που είχαν Covid-19 έδειξε ότι το 91% γέννησαν με καισαρική.

Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κύησης η νόσος Covid-19 προκάλεσε τον πρόωρο τοκετό, ενώ σε άλλες οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να πάρουν πιο νωρίς το μωρό για να προστατεύσουν την υγεία της μητέρας.

Η βρετανική έρευνα έδειξε ότι 1 στα 20 μωρά που γεννήθηκε από μητέρα που έπασχε απόCovid-19 βρέθηκε θετικό στον κορονοϊο. Σε μία περίπτωση, που η εγκυμοσύνη διακόπηκε την 22η εβδομάδα, βρέθηκε κορονοϊός στον πλακούντα.

Τα μωρά που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό αμέσως μετά τον τοκετό, έγιναν καλά.

Ακόμα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το κατά πόσον μπορεί ο κορονοϊός να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι όταν μία έγκυος προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα με την ανάπτυξη του εμβρύου.


Πηγή: Capital.gr