Τι πρέπει να προσέξεις στις διακοπές αν έχεις διαβήτη

Μπορείς να ταξιδέψεις κανονικά, ακόμη κι αν λαμβάνεις ινσουλίνη, ωστόσο πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες. Ο σακχαρώδης διαβήτης, γνωστός και ως διαβήτης, είναι ένα από τα πιο συχνά μεταβολικά νοσήματα. Ένα άτομο έχει διαβήτη όταν ο οργανισμός του παράγει περιορισμένη ινσουλίνη (ή και καθόλου) ή όταν δεν έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής εμφανίζει διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Υπάρχουν 3 τύποι σακχαρώδους διαβήτη: ο διαβήτης τύπου Ι, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και ο διαβήτης κύησης. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται συνήθως διαφορετικά και με βάση τον αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να προσέχουν κάποια πράγματα στην καθημερινότητά τους. Βασικό είναι ότι πρέπει να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα διαβητολόγο τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του, ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν σε φυσιολογικό επίπεδο το σάκχαρο στον οργανισμό τους, χωρίς να κινδυνεύουν από δυσάρεστες συνέπειες ή επιπλοκές.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν ταξιδεύεις

Ο διαβήτης δεν πρέπει να επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Μπορείς να ταξιδέψεις κανονικά, ακόμη κι αν λαμβάνεις ινσουλίνη, ωστόσο πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου τα φάρμακά σου. Είναι σημαντικό πριν το ταξίδι να προμηθευτείς μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που έχεις υπολογίσει ότι θα χρειαστείς, για παν ενδεχόμενο. Δεύτερον, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα ελαφρύ σνακ, για να μπορέσεις να διατηρήσεις σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα σου σε περίπτωση που καθυστερήσεις να φας κάποιο γεύμα. Τέλος, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα μινι φαρμακείο των διακοπών, το οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, αντιεμετικά και αντιδιαρροϊκά φάρμακα, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις καθημερινά, σνακ, καραμέλες και φυσικά, το βιβλιάριο υγείας σου που αναγράφει το ιατρικό ιστορικό σου καθώς και το τηλέφωνο του γιατρού σου (σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη).

Bonus συμβουλές για την ινσουλίνη

Αν λαμβάνεις ινσουλίνη, ο τρόπος φύλαξής της είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, ειδικά αν ταξιδεύεις για πολλές ώρες ή σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία. Γενικώς, η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, Αν ανοιχτεί, μπορείς να τη διατηρήσεις σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι θα διατηρηθεί στη θερμοκρασία που πρέπει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδική θερμομονωτική θήκη. Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο και χρησιμοποιείς χειραποσκευή, τοποθέτησε τη θήκη με την ινσουλίνη ανάμεσα στα ρούχα, ώστε να είναι ασφαλής από τα χτυπήματα.

Πηγή: www.doctoranytime.gr