Τα πάντα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πολλές φορές η διάγνωση για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γίνεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, με την ενδοσκόπηση του λάρυγγος, μια εξέταση σύντομη, ανώδυνη και άμεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βασικά συμπτώματα της είναι η βραχνάδα, ο πονόλαιμος, η δυσκολία κατάποσης, η ξηρότητα του λαιμού, ένας ενοχλητικός βήχας και η αίσθηση πνιγμού, ιδιαίτερα τα βράδια. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως η καούρα στο στήθος, η άσχημη γεύση στο στόμα και η αίσθηση κόμπου στο λαιμό.

Το ρόλο της στην ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης παίζει η αλλαγή του προτύπου διατροφής. Η αντικατάσταση της μεσογειακής διατροφής με γρήγορο και έτοιμο φαγητό, καθώς και η παράλειψη σημαντικών γευμάτων όπως το πρωινό εξυπηρετούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Επίσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται άμεσα με το στρες, το άγχος, την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, την ελλιπή πρόσληψη νερού, την υπερβολική λήψη καφεΐνης και αλκοόλ. Το γαστρικό οξύ δημιουργεί μια εκνευριστική ενόχληση στο φάρυγγα και στο πίσω μέρος των φωνητικών χορδών. Αρκετές γυναίκες το παρατηρούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να ευθύνεται για χρόνιες ιγμορίτιδες, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, εισροφήσεις, προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και ανάπτυξη καρκίνου στο στόμα, στο φάρυγγα και το λάρυγγα. Ακόμη, είναι υπεύθυνη για διαταραχές στη φωνή και ανάπτυξη κοκκιωμάτων στο λάρυγγα. Στα παιδιά έχει ενοχοποιηθεί για την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οξείας μέσης ωτίτιδας, λαρυγγίτιδας και βρογχίτιδας. Κάποια άτομα μπορεί να πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς όμως να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Μην ξαπλώνετε αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από τη στιγμή που τελειώσατε το φαγητό.

  • Μασήστε καλά το φαγητό σας.

  • Χαλαρώστε μετά από το γεύμα

  • Μη σκύβετε και μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα αμέσως μετά το γεύμα σας.

  • Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή και αποφύγετε λιπαρά και καυτερά φαγητό, ειδικά αργά τη νύχτα.

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

  • Μη φοράτε στενά ρούχα.

  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, κάνοντας τη γυμναστική της αρεσκείας σας.

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια φαγητά προκαλούν τις καούρες.

Πηγή: www.kontasou.com