Παιδί και καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Όλα τα παιδιά έχουν καλλιτεχνική...φλέβα, με την έννοια ότι αρέσκονται να ζωγραφίζουν, να κάνουν χειροτεχνίες και άλλα παρόμοια.

Το mother.gr συγκέντρωσε και καταγράφει τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζουν από την εν λόγω ενασχόληση:

Κατά πρώτον, καλλιεργούν τη φαντασία τους. Την αφήνουν δηλαδή ελεύθερη για να καταλήξουν σε τι θα σχεδιάσουν, τι θα δημιουργήσουν, χωρίς όρια και περιορισμούς.

Η καλλιέργεια ελεύθερης βούλησης είναι ένα ακόμα όφελος από την ενασχόληση του παιδιού με καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Όταν κάθεται στο δωμάτιό του, είναι ελεύθερο να αποφασίσει μόνο του τι θα φτιάξει, τι χρώματα θα χρησιμοποιήσει και πόση ώρα θα ασχοληθεί με την εν λόγω δραστηριότητα.

Φυσικά καλλιεργεί διάφορες κινητικές δεξιότητες. Από το πώς κρατάει το μαρκαδόρο και το πινέλο, μέχρι να σχεδιάσει κάτι που θέλει πιο λεπτομερή ενασχόληση.

Είναι σαφές ότι όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ακόμα και για ένα μικρό παιδί απαιτούν συγκέντρωση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άρα λοιπόν το μικρό σας μαθαίνει να αφοσιώνεται και μάλιστα οικειοθελώς, με δεδομένο ότι είναι κάτι που του αρέσει.

Από εκεί και πέρα, το παιδί μαθαίνει νέες λέξεις στα πλαίσια της ενασχόλησής του με κάποια τέτοια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα τα χρώματα. Συνδυάζεται λοιπόν το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Υπομονή, επιμονή και προσήλωση είναι τρεις αρετές που επίσης καλλιεργούνται. Μέχρι το παιδί να πετύχει το σχέδιο που θέλει ή να προοδεύσει με ένα όργανο που μαθαίνει, απαιτούνται όλα τα παραπάνω.

Σε δραστηριότητες που καλείται να επιτελέσει με άλλα παιδιά, καλλιεργεί το πνεύμα της συνεργασίας κι έτσι διαπιστώνει ότι αν η συνεργασία είναι αρμονική, το αποτέλεσμα θα είναι ιδανικό!