Όταν το παιδί δοκιμάζει την υπομονή σας

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα υπάρξουν αρκετές αφορμές για να χάσετε την ψυχραιμία σας μαζί του, κάτι που πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγετε. Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να το καταφέρετε:

  • Τη στιγμή που νιώθετε αναγάκτηση και θέλτε να βάλετε τις φωνές στο παιδί, συγκρατηθείτε, πάρτε βαθιές ανάσες και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει. Όταν αυτό γίνει, κάντε μια χαλαρή συζήτηση με το παιδί, εξηγώντας του γιατί σας έφερε σε αυτό το σημείο.

  • Κανένας γονιός δεν έχει στο μυαλό του τις εύκολες λύσεις, να βολέψει όπως-όπως τη στιγμή κι ας είναι επιζήμια η συγκεκριμένη στάση για το παιδί. Άρα λοιπόν προτιμήστε παιδαγωγικά ορθές μεθόδους αντιμετώπισης των δύσκολων γρίφων που σας βάζει το μικρό σας.

  • Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το παιδί δεν είναι «σάκος του μποξ» για να ξεσπάτε πάνω του τα νεύρα σας για άσχετα με εκείνο θέματα. Το παιδί είναι όλη σας η ζωή, ο άνθρωπος που αγαπάτε ίσως και περισσότερο από τον ίδιο σας τον εαυτό και βασικό μέλημά σας θα πρέπει να είναι να του δίνετε αγάπη. Δεν περιμένει κάποιος βέβαια από εσάς να μην το επιπλήξετε όταν είναι απαραίτητο, όμως μην το παρακάνετε.

  • Αναρωτηθείτε μήπως έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και αυτός είναι ο λόγος που νιώθετε συχνά απογοητευμένη από εκείνο. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας σε πιο ρεαλιστική βάση και θα δείτε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα στο μέλλον.

  • Τέλος, ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας ότι το παιδί δε δίνει επίτηδες δικαιώματα. Απλά είναι μικρό, τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και νομοτελειακά θα κάνει λάθη. Δείξτε λοιπόν κατανόηση και να παρέχετε στήριξη στο παιδί όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.