Οι τροφές που δεν «αγαπά» το δέρμα σου


Δρ. Μαρία Καρδάση,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,
Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης


Οι μελέτες, που συνδέουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με την ακμή, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Ο Alan Dattner, MD, ολιστικός δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη, μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα, οι γιατροί - στην προσπάθειά τους να βρουν λύσεις για να θεραπεύσουν την ακμή - συνιστούσαν στους ασθενείς τους να σταματήσουν το γάλα.

Στη συνέχεια, όμως, καθώς τα διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής έγιναν πιο αποτελεσματικά, υπήρχε λιγότερη μελέτη πάνω πρόληψη των σπυριών μέσω κάποιων διαιτητικών αλλαγών ή απαγορεύσεων. Αυτό, φυσικά, δεν εμπόδισε τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και έτσι, το 2010, μία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας, έδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής.

Γι' αυτό, τώρα, το AAD συστήνει στους πάσχοντες από ακμή να μιλάνε με τον δερματολόγο τους για τον περιορισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων, ώστε να ελέγξουν εάν αυτό τους βοηθά.

Δοκίμασε: Εξέτασε το ενδεχόμενο να κόψεις το αποβουτυρωμένο γάλα, επειδή δείχνει ισχυρότερη σχέση με τις φλεγμονές στις επιδερμίδες. Το γιαούρτι, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει τόσο σημαντική επίδραση.

Τροφές υψηλού γλυκαιμικού προκαλούν φλεγμονές

Όταν μια ομάδα διατροφολόγων και δερματολόγων εξέτασε την επιστημονική σχέση μεταξύ φαγητού και δέρματος, ήρθαν αντιμέτωποι με μια συναρπαστική υπόθεση, η οποία αφορά στις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πώς αυτές επηρεάζουν το δέρμα. Η κατανάλωση ζάχαρης (σταφίδα, μέλι, νέκταρ αγαύης) και οι απλοί υδατάνθρακες (γλυκά, ζυμαρικά, κέικ) μπορούν να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σου, γεγονός, που οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής στο σώμα, αλλά και πρηξίματα στο πρόσωπο (επιπλέον, το να απέχεις από αυτές τις τροφές σε βοηθά να ελέγχεις το βάρος σου).

Δοκίμασε: Εάν ταλαιπωρείσαι με τα σπυράκια, να αποφεύγεις τα δημητριακά. που περιέχουν ζάχαρη. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το να φας την ίδια ποσότητα από ζάχαρη και δημητριακά χωριστά.

Το μπάρμπεκιου είναι σαμποτέρ της νεότητας

Το ψήσιμο του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει μια χημική αντίδραση μεταξύ του λίπους και της πρωτεΐνης, που οδηγεί σε ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται, "τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης" (AGES). Τα AGES συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον οργανισμό, που κάνει το δέρμα σου να φαίνεται χαλαρό, γεμάτο ρυτίδες και καφέ κηλίδες. Βέβαια, τα AGES πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στις τηγανιτές πατάτες, τα τσιπς, στο έτοιμο ψημένο κρέας και το κοτόπουλο, αλλά και σε όλα τα τρόφιμα, που έχουν μαγειρευτεί σε λάδι σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, τα AGES μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις υπεριώδεις ακτίνες και να προκαλέσουν παρατεταμένες καφέ κηλίδες στο δέρμα.

Δοκίμασε: Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να τρως ωμό κρέας, αλλά να ελέγχεις την ποσότητα και την περιοδικότητα των φαγητών στη σχάρα και το τηγάνισμα.

Οι μικρές αλμυρές λυχουδιές προκαλούν τις σακούλες θλίψης στο πρόσωπο

Πολλές μάρκες από τσιπς και ποπ κορν είναι επιβαρυμένες με υπερβολικές ποσότητες νατρίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη κατακράτηση υγρών στον οργανισμό σου. Εάν είσαι επιρρεπής στα πρηξίματα και τις κατακρατήσεις, το πρόβλημα αυτό γίνεται πιο αισθητό κάτω από τα μάτια. Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι πολύ πιο λεπτό και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει οίδημα. Επιπλέον, αυτά τα είδη των λιπαρών σνακ περιέχουν AGES, που προκαλούν πολλαπλά προβλήματα, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα και φυσικά γήρανση.

Δοκίμασε: Οι ανάμικτοι ωμοί ξηροί καρποί μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σου για σνακ χωρίς τις παρενέργειες.

Πηγή: www.lifeguide.gr