Πώς προστατεύεσαι από τον υδράργυρο του ψαριού που τρως

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και τα υγιεινά έλαιά τους σε προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Καθώς μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά προστατεύει την καρδιά και βοηθά τη νευρολογική ανάπτυξη, το ψάρι θα είναι πάντα ένα σημαντικό στοιχείο στην καλή διατροφή.
Όμως, σχεδόν όλα τα ψαρικά περιέχουν μια ποσότητα υδραργύρου, που είναι ένα τοξικό μέταλλο για τον οργανισμό, ή άλλους ρύπους, που φέρουν την ονομασία POP’s. Από τη στιγμή, που τα μικρότερα ψάρια τρώγονται από μεγαλύτερα και αυτός ο κύκλος συνεχίζεται, είναι φυσικό επακόλουθο η συγκέντρωση του υδραργύρου να αυξάνεται με το μέγεθος των ψαριών. Για αυτό, καλό είναι να αποφεύγεις την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως ο ξιφίας, το βασιλικό σκουμπρί και ο λευκός μπακαλιάρος. Όσο αποφεύγεις τις μεγάλες πηγές υδραργύρου, τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης ψαριού είναι περισσότερα από το ρίσκο του υδραργύρου στο πιάτο σου.
Το FDA συστήνει ότι οι ενήλικες πρέπει να τρώνε μέχρι 350 γραμμάρια, δηλ. δύο γεύματα την εβδομάδα, από μία ποικιλία μαγειρεμένων θαλασσινών, αρκεί να αποφεύγονται τα μεγάλα ψάρια και να δίνεται έμφαση στα μικρά ψάρια, που αλιεύονται από τοπικές θάλασσες.
Για τις γυναίκες, που είναι έγκυοι ή πρόκειται ή είναι ήδη μητέρες, αλλά και για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, υπάρχουν οι ακόλουθες οδηγίες:
-Δύο ή τρία γεύματα την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών και οστρακοειδή, που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Πέντε θαλασσινά με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου είναι οι άγριες σαρδέλες, οι γαρίδες, ο άγριος σολομός, το γατόψαρο, ο συσκευασμένος τόνος (κονσέρβα).
-Άλλο ένα ψάρι, που καταναλώνεται συχνά, είναι ο λευκός τόνος albacore (από τις ΗΠΑ ή την Κολομβία), που έχει περισσότερο υδράργυρο από τον συσκευασμένο τόνο (light). Οπότε, όταν αγοράζεις το ψάρι σου, επέλεξε συσκευασμένο τόνο και περιόρισε το albacore. Ακολούθησε τις ίδιες οδηγίες και για τα παιδιά, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
-Ενημερώσου για ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια των ψαρικών της περιοχής σου, που ψαρεύονται από συγγενείς και φίλους. Εάν δεν μπορείς να έχεις τέτοιες πληροφορίες, κατανάλωνε δύο με τρία γεύματα ψαριού την εβδομάδα από τοπικά νερά και καθόλου άλλα ψάρια. Τα παιδιά κάτω των έξι δεν πρέπει να ξεπερνούν την κατανάλωση πάνω από 100 γραμμάρια την εβδομάδα και τα παιδιά 6-12 ετών, 250-350 γραμμάρια.
Πηγή: www.lifeguide.gr