Συμβουλές για τη σχολική τσάντα του παιδιού


Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει μέχρι την έναρξη μιας ακόμα σχολικής χρονιάς και η αγορά σχολικής τσάντας είναι στην επικαιρότητα. Το θέμα είναι να επιλέξετε την κατάλληλη για το παιδί σας και να αποφευχθούν κάποια λάθη πάση θυσία:

  • Πριν πάμε σε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της τσάντας, αναρωτηθείτε αν είναι απαραίτητη η αγορά της. Μπορεί το παιδί να γκρινιάζει γιατί θέλει καινούρια τσάντα, όμως αν η περσινή είναι σε καλή κατάσταση, δε χρειάζεται να ενδώσετε στις πιέσεις του. Εξηγήστε του ότι αγοράζουμε πράγματα όταν τα έχουμε ανάγκη και όχι λόγω ανταγωνισμού.
  • Αν τελικά κρίνετε πως η αγορά πρέπει να γίνει, δεν είναι απαραίτητο να του πάρετε ό,τι πιο ακριβό κυκλοφορεί μόνο και μόνο επειδή αυτή σας ζήτησε, αλλά μια κομψή και χρηστική τσάντα που θα είναι επίσης της αρεσκείας του.
  • Μιλώντας τώρα για τις κατάλληλες προδιαγραφές, αφήνοντας έξω το εικαστικό το οποίο θα είναι καθαρά της επιλογής του μικρού σας, είναι απαραίτητο να έχει δυνατά λουριά, με μαλακό εξωτερικό περίβλημα. Έτσι θα μπορεί να κουβαλάει πολλά πράγματα και να μην τον ενοχλεί η υφή της τσάντας στους ώμους.
  • Στην ίδια λογική πρέπει να είναι και το υλικό της πλάτης της τσάντας. Να υπάρχει ιδανικά ένα παχύ, μαλακό ύφασμα για να μην το ενοχλούν τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μεταφέρει από και προς το σχολείο. Βέβαια, υπάρχει και το αρνητικό ότι από την άνοιξη και μετά θα ζεσταίνεται αρκετά το παιδί λόγω του υφάσματος.
  • Δεν το συζητάμε ότι η τσάντα που θα επιλέξετε...επιβάλλεται να έχει δύο λουριά και όχι ένα για να κατανέμεται το βάρος και στους δύο ώμους. 
  • Αφού γίνει η αγορά, να έχετε κατά νου ότι το καλύτερο για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού είναι να σφίγγετε τα λουριά της τσάντας και όχι να κρέμεται χαμηλά, όπως αρέσκονται αρκετά παιδιά.
  • Όταν πρέπει να τη γεμίσετε με σχολικά είδη, φροντίστε να τοποθετήσετε τα πιο βαριά από αυτά στην πλάτη και τα ελαφριά πιο μπροστά. Εκτός από την ορθολογική κατανομή του βάρους, μειώνονται οι πιθανότητες για πρόκληση προβλημάτων στο μυοσκελετικό σύστημα του μικρού σας. Σε κάθε περίπτωση, μη γεμίζετε την παραφορτώνετε την τσάντα με αχρείαστα πράγματα και το βάρος της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15-20% του σωματικούς βάρους του παιδιού.
  • Θα είχατε παρατηρήσει κατά το παρελθόν αρκετούς γονείς να μεταφέρουν στο χέρι την τσάντα του παιδιού και θεωρήσατε ότι γίνεται για λόγους διευκόλυνσης. Δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού έτσι αποφεύγεται η επιβάρυνση της πλάτης και της μέσης του παιδιού αν έπρεπε να κουβαλήσει τη σάκα του στην πλάτη για μεγάλη απόσταση περπατώντας.