Μήπως υπάρχουν πολλά να πείτε πριν τον ερχομό του παιδιού;


Υπάρχουν τόσο φοβερά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή ενός ζευγαριού που μόλις έμαθε πως περιμένει το πρώτο παιδί του! Αυτός ο πρωτόγνωρος συνδυασμός συναισθημάτων και σκέψεων που κυμαίνεται από τον ενθουσιασμό και τη χαρά και «μπλέκεται» με μια ιδιαίτερη… περίπτωση άγχους, ανυπομονησίας και έκπληξης! Από τη στιγμή που το τεστ εγκυμοσύνης δίνει θετικό αποτέλεσμα, μέχρι τη γέννηση του πρώτου παιδιού, οι φάσεις και οι διακυμάνσεις είναι πολλές και διαφορετικές ανάλογα με την κάθε γυναίκα και το σύντροφό της! Η αλήθεια, όμως, είναι πως πάνω- κάτω οι διαδικασίες προετοιμασίας για την υποδοχή του νέου μέλους είναι οι ίδιες και τα πρακτικά ζητήματα στα οποία καλείται να αντεπεξέλθει ένα ζευγάρι είναι περίπου κοινά.

Ωστόσο, ανάμεσα στις χειροπιαστές ετοιμασίες, που αφορούν τον «εξοπλισμό» με όσα θα χρειαστεί ένα μωρό και τα οποία είναι αρκετά πιο συμφέρον να ξεκαθαριστούν πριν τον ερχομό του, αλλά και τον… εφοδιασμό με θάρρος και κουράγιο για την ίδια τη γέννα, κάτι που είναι αναγκαίο να κάνουν οι δύο μέλλοντες γονείς είναι να διαχειριστούν από τώρα όλα εκείνα τα ζητήματα που θα προκύψουν με το τρίτο μέλος της οικογένειας! Διότι, πέρα από τον ατομικό αντίκτυπο που έχει η μητρότητα σε μια γυναίκα, πολλές είναι οι ισορροπίες που αλλάζουν στη ζωή ενός ζευγαριού, που είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη και να μην παραμεληθούν, ώστε η μετάβαση στις νέες συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη!

Ορίστε, μερικά από τα ζητήματα που αξίζει να συζητήσει ένα ζευγάρι πριν την ευτυχή… έλευση του πρώτου μωρού τους!

Η ομαδική «δουλειά»
Ανάμεσα σε ένα ζευγάρι το πιο πιθανό είναι πως υπάρχουν πολλές ξέχωρες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο καθένας. Ωστόσο, η διαχείριση ενός μωρού, ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής του, πρέπει να γίνεται από κοινού! Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι στο οποίο ένα νέο ζευγάρι ίσως χρειαστεί να… εξασκηθεί, ώστε να καταφέρουν οι δυο γονείς να «δουλέψουν» αρμονικά στο μεγάλωμα του παιδιού τους.

Ο διαχωρισμός των… εργασιών
Από τη στιγμή που το ζεύγος έχει καταφέρει να λύσει το ζήτημα της ομαδικότητας και της κοινής γραμμής… πλεύσης, μπορεί πλέον να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον καταμερισμό εργασιών! Τι είναι διατεθειμένος, ικανός και ασφαλής να κάνει ο καθένας σε σχέση με το μωρό, ώστε να μην «παγιωθεί» μια… διανομή ρόλων άνιση και ασύμφορη.

Ο χρόνος για τον καθένα
Ο ερχομός του μωρού μπορεί να φέρει μια… αναμπουμπούλα στην καθημερινότητα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Καλό είναι, λοιπόν, πριν γεννηθεί το παιδί, οι δύο γονείς να έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη… συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο καθένας θα μπορέσει να διατηρήσει και κάποιο χρόνο για τον εαυτό του, ώστε να ασχοληθεί με όσα τον ενδιαφέρουν.

Οι οικονομικές και επαγγελματικές... παράμετροι
Ναι, η γέννηση ενός μωρού φέρνει μεγάλη αλλαγή και στην… τσέπη! Ένα πλάνο, λοιπόν, πριν την έλευσή του στη ζωή του ζευγαριού είναι απαραίτητο να συζητηθεί, ώστε να αναδυθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Το ίδιο ισχύει και στον επαγγελματικό τομέα, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν και ίσως αυτό φέρει νέες προτεραιότητες, προοπτικές και στόχους.

Ο συγγενικός «κλοιός»
Μια κατηγορία από μόνη της! Μέχρι που φτάνουν οι ελευθερίες και οι ευθύνες των συγγενών; Προφανώς και οι δύο πλευρές θα θέλουν να ευχαριστηθούν το νέο μέλος της οικογένειας, αλλά και να προσφέρουν όσο μπορούν στο ζευγάρι, αλλά το πού θα τεθούν τα όρια και ως ποιο σημείο θα δείξει το ζεύγος ανοχή απέναντι στα συγγενικά πρόσωπα είναι κάτι που καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί πριν τη γέννηση.

Η γονεϊκή «γραμμή»
Όλοι αναρωτιόμαστε τι είδους γονείς θα γίνουμε, πώς θέλουμε να μεγαλώσουμε το παιδί μας και με βάση ποια πρότυπα. Είναι, λοιπόν, αρκετά σημαντικό για ένα ζευγάρι να μοιραστεί τις απόψεις, τα «θέλω» και τις ελπίδες του, ακόμη και αν μετά τη γέννηση τα πράγματα φανούν διαφορετικά απ’ ό,τι τα φανταζόταν πριν! 

Πηγή: www.tlife.gr