Παιδί: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράλογες απαιτήσεις


Υπάρχουν γονείς που θεωρούν ότι τα κάνουν όλα σωστά και δεν κάνουν αυτοκριτική, ούτε αποκωδικοποιούν σωστά τις αντιδράσεις του παιδιού. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα συνειδητοποιήσετε ότι οι απαιτήσεις σας από εκείνο είναι υπερβολικές ή παράλογες:

  • Αρχικά, μπορεί κάποιες από τις παράλογες απαιτήσεις που έχετε από το μικρό σας να μην έχουν ακόμα εξωτερικευθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ενδοσκόπηση για να διαπιστώσετε σε βάθος τι ισχύει.
  • Παράλογη ή υπερβολική κρίνεται μια απαίτηση που δε λαμβάνει υπόψη την ηλικία και τις δυνατότητες του παιδιού ή η αντιμετώπιση γίνεται με εξιδανκευμένα δεδομένα, στα όρια του ανεφάρμοστου.
  • Άρα λοιπόν, αν πιάσετε τον εαυτό σας να περιμένει από το παιδί να μην κάνει το παραμικρό λάθος σε ένα θέμα, είναι φανερό ότι το παρακάνετε με τις απαιτήσεις σας. Αλήθεια, ξέρετε κανέναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, να έχει μόνο επιθυμητά αποτελέσματα στο οτιδήποτε;
  • Τις φορές εκείνες που δεν τα καταφέρνει καλά το παιδί, η απογοήτευσή σας είναι τεράστια και με δυσκολία το προσπερνάτε. Αν όμως αποτύχει πάλι στο ίδιο θέμα, αδυνατείτε να βρείτε εκ νέου μια λογική εξήγηση ή έστω δικαιολογία για το γεγονός.
  • Οι αντιδράσεις σας επίσης όταν το παιδί δεν τα καταφέρνει σε κάτι είναι τελείως υπερβολικές. Του φωνάζετε, το κατηγορείτε-και άλλα παρόμοια-σα να το έκανε επίτηδες.
  • Μπείτε στη θέση του παιδιού και αναρωτηθείτε αν αυτά που περιμένετε από εκείνο θα μπορούσατε να τα κάνετε εσείς, ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Αν το κάνετε με ειλικρίνεια, θα καταλάβετε πραγματικά πόσο έχετε ξεφύγει από τα όρια στο κομμάτι των απαιτήσεων.