Έξυπνοι τρόποι να διακοσμήσεις ένα μικρό διαμέρισμα

Το να μένεις σε ένα μικρό διαμέρισμα έχει τα καλά του, αλλά έχει και τα κακά του. Αρχικά, το καλό με τα μικρά διαμερίσματα είναι ότι το ενοίκιο είναι σαφώς χαμηλότερο, δε χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος για καθάρισμα και σου δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς.

Το κακό της υπόθεσης είναι η έλλειψη χώρου ενός διαμερίσματος και το πιο συχνό πρόβλημα είναι η σωστή διακόσμηση έτσι ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο από ότι πραγματικά είναι.

Για αυτό το λόγο, εδώ θα βρεις ιδέες για να κάνεις το μικρό σου διαμέρισμα να φαίνεται φωτεινό και ευρύχωρο.

Οριοθέτησε προσεκτικά κάθε χώρο

Συνήθως αυτό που γίνεται με ένα μικρο διαμέρισμα είναι να μην υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί των χώρων. Τις περισσότερες φορές είναι ένας ενιαίος μακρόστενος χώρος, στον οποίο βρίσκονται η κρεβατοκάμαρα, το σαλόνι και η κουζίνα.

Ήρθε ο καιρός να αλλάξει αυτό. Είναι σημαντικό σε ένα σπίτι να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα δωμάτια, γιατί κάθε δωμάτιο εξυπηρετεί και διαφορετικό σκοπό.

Μπορείς να πάρεις παραβάν ή αν βρεις οικονομικά διαχωριστικά χώρου και να τα χρησιμοποιήσεις για να "κόψεις" τα δωμάτια. Προτίμησε διαχωριστικά που να είναι εξαιρετικά μινιμαλιστικά και όχι να "μπουκώνουν" το μάτι, γιατί αυτό θα κάνει το μικρό σου διαμέρισμα ακόμα μικρότερο.

Μια πρωτότυπη ιδέα σα διαχωριστικό θα μπορούσε να γίνει κάποιο ποδήλατο, ή κάποιο τραπεζάκι με ροδάκια.

Επίλεξε έπιπλα που εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς

 

Υπάρχουν στην αγορά διάφορα έπιπλα που μπορείς να βρεις, τα οποία μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για παραπάνω από ένα σκοπό. Το πιο εύκολο είναι ο καναπές που γίνεται και κρεβάτι.

Από το πρωί όταν ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ πριν κοιμηθείς είναι ένας ωραιότατος καναπές για να πίνεις καφέ με τους φίλους σου. Το βράδυ τον ανοίγεις και πέφτεις για ύπνο.

Επίσης υπάρχουν σκαμπό που έχουν σταθερά, σκληρά μαξιλάρια, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σαν τραπεζάκια.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι σε ένα μικρό διαμέρισμα και η πιο μικρή γωνία μετράει! Οτιδήποτε και να βάλεις μέσα στο σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται στην κατάλληλη γωνία προκειμένου να μην πιάνει άσκοπα χώρο.

Χρησιμοποίησε όλους τους ελεύθερους χώρους

Όταν λέμε χρησιμοποίησε όλους τους ελεύθερους χώρους, δεν εννοούμε γέμισε όλο το σπίτι μέχρι να μη χωράς να περπατήσεις.

Παρατήρησε καλά το διαμέρισμά σου και βρες έξυπνους τρόπους να βάλεις πράγματα που χρειάζεσαι χωρίς να το "μπουκώνεις".

Όπως και στη φωτογραφία, μια γωνιακή βιβλιοθήκη θα σου δίνει και το χώρο που θέλεις για τα βιβλία σου, αλλά και δε θα σου κλείνει το διαμέρισμα.

Αποθήκευσε πράγματα με οριζόντια φορά

Σε ένα μικρό διαμέρισμα το να τακτοποιήσεις τα πράγματά σου προς τα πάνω αντί οριζοντίως είναι σωτήριο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεσαι όλο τον κενό χώρο μέχρι το ταβάνι, δίνοντας παράλληλα και ένα διαφορετικό στυλ στο διαμέρισμά σου. Από το να κρεμάσεις πίνακες σίγουρα πιο πρακτικό!

Βρες το σύστημα οργάνωσής σου

Αυτό ισχύει για κάθε διαμέρισμα-μικρό ή μεγάλο-αλλά ένα παραπάνω στα μικρά, μιας και ο χώρος είναι πολύτιμος. Για παράδειγμα, υπάρχουν κρεμάστρες με θήκες για τα παπούτσια που θα μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις σαν αποθηκευτικό χώρο για οτιδήποτε περιττό-για το χώρο του διαμερίσματος-υπάρχει.

Μόλις βρεις το σύστημα που σε βολεύει για να οργανώνεις σωστά το χώρο σου, χωρίς να υπάρχουν από εδώ και από εκεί πεταμένα πράγματα, θα δεις ότι το μικρό σου διαμέρισμα θα φαίνεται μεγαλύτερο.

Επίλεξε ανοιχτές αποχρώσεις

Μία από τις πιο βασικές κινήσεις για να φαίνεται φωτεινό και ευρύχωρο το σπίτι σου είναι να διαλέξεις να βάψεις τους τοίχους σε ανοιχτές αποχρώσεις. Είναι από τα πιο βασικά κολπάκια για να κάνεις ένα χώρο να δείχνει πιο φωτεινός και μεγάλος.

Κατόπιν, για τα έπιπλα επίλεξε μια πιο σκούρα απόχρωση ή μια απόχρωση που να κάνει αντίθεση με τους τοίχους έτσι ώστε να δένουν τα χρώματα αρμονικά μεταξύ τους.

Δώσε σχήμα στο διαμέρισμά σου

Κακά τα ψέματα, το μικρό διαμέρισμα είναι σα να μπαίνεις μέσα σε κούτα. Το μόνο που βλέπεις είναι ντουβάρια και τις γωνίες των τοίχων.

Για αυτό το λόγο διάλεξε έπιπλα που να έχουν "γλυκές" γωνίες ή που να κάνουν κάποια καμπύλη ή ένα στρογγυλό τραπεζάκι, έτσι ώστε να μπορεί να ξεφύγει το μάτι από όλο αυτόν τον τετράγωνο χώρο.

Οι πολλές στρώσεις δίνουν βάθος

Από αυτά που υστερεί ένα μικρό διαμέρισμα είναι και το βάθος. Μη μας στεναχωριέσαι όμως γιατί και σε αυτό σου έχουμε λύση.

Οι στρώσεις παίζουν ρόλο! Μην ξεκινήσεις και βάζεις το ένα μαξιλάρι πάνω στο άλλο όπως να ναι! Πρόσεξε ο τρόπος που θα δημιουργείς στρώσεις να δίνουν την αίσθηση του γεμίσματος και όχι της στοίβας!

Κρέμασε τα έπιπλα σου

Κρεμώντας τα έπιπλα όπως κομοδίνα, πάγκους, δίνεις την αίσθηση ότι υπάρχει περισσότερος κενός χώρος στο διαμέρισμα από ότι φαίνεται. Δεν είναι δύσκολο, απλά πάρε γωνίες, βίδωσε τες στον τοίχο και κρέμασέ τα όπως κάνεις με τα ράφια!

Φρόντισε μόνο να είναι σταθερά. Πέραν της πρακτικότητας του θέματος, σκέψου πόσο σπάνια βλέπεις να υπάρχουν "αιωρούμενα" έπιπλα σε ένα σπίτι. Άρα και περισσότερος χώρος και πρωτοτυπία!

Πέτα τα περιττά πράγματα

Δυστυχώς όλοι μας μαζεύουμε άχρηστα πράγματα μέσα στο σπίτι, τα οποία δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό-μιας και τις περισσότερες φορές είναι παρορμητικές αγορές-και πιάνουν και χώρο.

Όπως είπαμε, όμως, ο χώρος σε ένα μικρό διαμέρισμα είναι πολύ σημαντικός οπότε και δε χρειαζόμαστε άχρηστα αντικείμενα.

Τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να νιώθεις ότι πνίγεσαι μέσα στο σπίτι και ότι παραείναι γεμάτο, κάνε ένα βήμα πίσω και παρατήρησε το σπίτι σου.

Όποιο αντικείμενο δεις και σου φανεί έστω και στο ελάχιστο περιττό, πέτα το. Αν λυπάσαι να το πετάξεις, πούλα το ή δώσε το στην ανακύκλωση. Μην κρατάς τσάμπα σαβούρες!

Πηγή: www.ediva.gr