Υπολογίστε πόσο βάρος μπορεί να πάρετε στην εγκυμοσύνη!


Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την οποία η διατροφή και το βάρος της αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εφόσον επηρεάζει την υγεία της ίδιας, του μωρού της και την πορεία της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας είναι οι αρμόδιοι, για να σας συμβουλεύσουν και να καθορίσουν πόσο πρέπει να αυξηθεί το βάρος σας κατά την εγκυμοσύνη.

Η μεταβολή του βάρους εξαρτάται από το αρχικό βάρος και πιο συγκεκριμένα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) της μητέρας πριν την κύηση. Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τη συνολική συνιστώμενη αύξηση βάρους πάντα σε σχέση με το Δ.Μ.Σ.: 



Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η μέλλουσα μητέρα να τρώει για δύο.

Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται μόνο κατά 50-100 θερμίδες/ημέρα στο 1ο τρίμηνο της κύησης και 200-300 θερμίδες/ημέρα στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.

Οι ενεργειακές ανάγκες εξαρτώνται από το Δ.Μ.Σ πριν την εγκυμοσύνη, την ηλικία, το ποσοστό σωματικού λίπους , το ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους, τη φυσική δραστηριότητα, τις διατροφικές προτιμήσεις της μητέρας κ.α..

Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να:

  • Διατηρεί ένα υγιές βάρος.
  • Ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Καθιερώσει συχνά και μικρά γεύματα.
  • Λαμβάνει τα απαραίτητα συμπληρώματα, διαφορετικά για κάθε περίπτωση κατόπιν εντολής του γιατρού.
  • Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.
  • Αποφεύγει το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς ουσίες - που μπορεί να βλάψουν μητέρα και παιδί.
  • Εντάξει στην καθημερινότητά της την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: www.newsbeast.gr