Τούρτα με φυστικοβούτυρο και βάση από oreo

Θέλεις να φτιάξεις ένα διαφορετικό γλυκό που θα τους ξετρελάνει όλους και που σίγουρα δε θα το έχουν δοκιμάσει αλλού; Τότε η τούρτα με φυστικοβούτυρο είναι σίγουρα αυτό που ψάχνεις!

Το διαφορετικό σε αυτή τη συνταγή, πέρα από τη λαχταριστή κρέμα από φυστικοβούτυρο και τυρί κρέμα, είναι η βάση της η οποία είναι σοκολατόπιτα oreo. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξεις μια σοκολατόπιτα, αλλά αυτός εδώ δεν είναι από τους πιο συνηθισμένους, μιας και δε θα χρειαστείς καν αλεύρι, αλλά μερικά μπισκότα oreo.

Τι υλικά θα χρειαστείς για τη βάση και την γκανάζ:

  • 24 μπισκότα οreo
  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 340 γραμμάρια σοκολάτα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Τι υλικά θα χρειαστείς για την κρέμα από φυστικοβούτυρο:

  • 1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 1/4 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 340 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 1 1/2 κούπα κρεμώδες φυστικοβούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Τι υλικά θα χρειαστείς για το topping:

  • 4 κουταλάκια του γλυκού κρύο νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία για να φτιάξεις την τούρτα


Ξεκίνα απλώνοντας ένα κομμάτι λαδόκολλα στη βάση της φόρμας που θα χρησιμοποιήσεις, αφήνοντάς το να προεξέχει και βάλε το φούρνο σου να προθερμαίνεται.

Έπειτα, ρίξε τα oreo στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη και πρόσθεσε το βούτυρο για να συνεχίσεις το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά σου. Μόλις τελειώσεις, βάλε το μείγμα σου στη φόρμα, πιέζοντάς το προς τα κάτω για να μην υπάρχουν κενά και σηκώνοντας λίγο τα πλαϊνά, ώστε όταν μπει η κρέμα να μη φεύγει από το πλάι.

Βάλε τη βάση σου να ψηθεί για περίπου 10 λεπτά και άφησέ τη στην άκρη για να κρυώσει.

Σειρά έχει η γκανάζ. Βάλε σε μια κατσαρολίτσα τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφού βγάλεις το κατσαρολάκι από το μάτι, θα πρέπει να χτυπήσεις ελαφρά τη σοκολάτα σου για 1 λεπτό και να τη ρίξεις πάνω από τη βάση σου. Τώρα μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η βάση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να πάρεις το μίξερ σου και να χτυπήσεις την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί καλά η άχνη και να γίνει αφράτη η σαντιγί για να τη βάλεις στο ψυγείο.

Ήρθε όμως η ώρα και του φυστικοβούτυρου. Τώρα στο μίξερ (χωρίς να το καθαρίσεις από πριν) θα πρέπει να βάλεις το τυρί κρέμα, το φυστικοβούτυρο, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα.

Φυσικά, θα πρέπει να σταματάς περιστασιακά για να ξύσεις τις πλευρές του μπολ, ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά χωρίς να κολλάνε στα τοιχώματα.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σου, βγάλε τη σαντιγί από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακάτεψέ τη σιγά-σιγά μέσα στην κρέμα του φυστικοβούτυρου, με ανοδικές κινήσεις για να παραμείνει αφράτη. Άπλωσε την κρέμα σου επάνω από την γκανάζ και ξανά βάλε τη φόρμα στο ψυγείο.

Για το τέλος έχει μείνει το topping, για το οποίο θα πρέπει να βάλεις σε μια μικρή κατσαρόλα τη σκόνη ζελατίνης και το κρύο νερό και να τα ανακατέψεις λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη και να βγάλεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Πάρε και πάλι το μίξερ και χτύπα σε υψηλή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, για να προσθέσεις τη ζελατίνη. Το τελευταίο βήμα είναι να απλώσεις το topping επάνω από την κρέμα του φυστικοβούτυρου και να αφήσεις το γλυκό σου να κρυώσει τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρεις.

Όσο για τη διακόσμηση, μπορείς να ρίξεις λιωμένη σοκολάτα και φυτικοβούτυρο, σιρόπι καραμέλας ή πιο απλά να τρίψεις μερικά φιστίκια!

Πηγή: www.ediva.gr