Φυτά εσωτερικού χώρου που είναι εύκολο να διατηρήσεις

Σε όλους μας αρέσει να έχουμε λουλούδια στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας για να δείχνει πιο ωραίος, αλλά και για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας σε ένα ήσυχο και γεμάτο αρώματα περιβάλλον.

Τι γίνεται, όμως, όταν δεν έχεις χώρο να φυτέψεις λουλούδια; Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσεις το σπίτι σου και να χαρείς ένα κομμάτι της φύσης ακόμη κι αν έχεις περιορισμένο χώρο. Δες παρακάτω 13 φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά και ιδέες για να τα αναδείξεις μέσα στο σπίτι σου και επέλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Αγαπάει τον ήλιο και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ποτίζεις τη γλάστρα του μία φορά την εβδομάδα. Βεβαιώσου μόνο ότι το χώμα στη γλάστρα είναι εντελώς στεγνό πριν το ποτίσεις. Ένας ωραίος τρόπος να αναδείξεις αυτό το φυτό είναι να βάψεις μια στρογγυλή γλάστρα σε σχήμα ανανά και μετά να μεταφέρεις την αλόη βέρα εκεί.

Καλλωπιστικό σπαράγγι

Το καλλωπιστικό σπαράγγι δε χρειάζεται να τοποθετηθεί απευθείας στον ήλιο. Βεβαιώσου ότι ρίχνεις αρκετό νερό όταν το ποτίζεις, αλλά πρόσεχε να μη μουσκεύεις υπερβολικά το χώμα του. Ο καλύτερος τρόπος να αναδείξεις αυτό το φυτό είναι να κρεμάσεις τη γλάστρα του από μια μοντέρνα βάση που μπορείς να βρεις στο εμπόριο ή να φτιάξεις μόνη σου.

Σανσεβιέρια

Όπως και με το καλλωπιστικό σπαράγγι, έτσι και η σανσεβιέρια δε χρειάζεται να είναι άμεσα εκτεθειμένη στον ήλιο. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην την ποτίζεις υπερβολικά. Μια ωραία λύση είναι να τοποθετήσεις το φυτό σε μια ψηλή βάση για να προσθέσεις λίγο ενδιαφέρον σε μια άδεια γωνιά στο χολ σου.

Κισσός

Αν επιλέξεις να προσθέσεις κισσό στο χώρο σου, τότε θα χρειαστεί να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τη συντήρηση του. Ο κισσός χρειάζεται 4 ώρες απευθείας έκθεσης στον ήλιο, ενώ την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να είναι σε σημείο που δεν εκτίθεται άμεσα στον ήλιο. Επιπλέον, το χώμα του θα πρέπει να είναι συνέχεια υγρό για να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή. Θυμήσου μόνο να αγοράσεις ή να φτιάξεις μια βάση που υψώνεται προς τα επάνω για να βοηθήσεις τον κισσό να αναπτυχθεί και να πάρει σχήμα.

Φίκος λυράτα

Ακόμη ένα φυτό που είναι εύκολο να το συντηρήσεις είναι ο φίκος λυράτα. Η απευθείας έκθεσή του στον ήλιο και το φωτεινό περιβάλλον είναι ιδανικά για την καλή του ανάπτυξη. Το φυτό αυτό χρειάζεται πότισμα μόνο όταν στεγνώσει το επάνω στρώμα του χώματός του. Μπορείς να τοποθετήσεις αυτό το φυτό σε μια γωνία του δωματίου για να δημιουργήσεις ένα σημείο προσοχής μέσα στο χώρο, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Πλατυκέριο

Για να διατηρήσεις την καλή όψη αυτού του φυτού, θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που δεν εκτίθεται πάρα πολύ στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει μια μέτρια υγρασία στο χώμα του. Τα φυτά αυτά ανήκουν στον τοίχο. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, μπορείς να φτιάξεις κι εσύ μια τέτοια κατασκευή χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Ένα πλέγμα, μια πετονιά, γαντζάκια για το κρέμασμα κι ένα κομμάτι από βρύα είναι τα πράγματα που χρειάζεσαι.

  • Κόψε λίγα κομμάτια από βρύα και νότισέ τα σε ένα μπολ με νερό.
  • Άπλωσε το πλέγμα και δημιούργησε μια μικρή "φωλιά" εκεί που θέλεις να βάλεις το πλατυκέριο. Φρόντισε να είναι πιο παχιά η πλευρά που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση όταν στέκεται όρθιο.
  • Αφαίρεσε τη γλάστρα και χαλάρωσε το σημείο όπου υπάρχουν οι ρίζες. Τοποθέτησε το φυτό στη "φωλιά".
  • Κόψε ακόμη ένα κομμάτι από τα βρύα και κάλυψε το εκτεθειμένο χώμα.
  • Κόψε την πετονιά και τύλιξε το φυτό γύρω-γύρω και επάνω στο πλέγμα. Φρόντισε να ακουμπάει μόνο στα βρύα και όχι στα φύλλα.
  • Κρέμασε το πλέγμα στον τοίχο και είσαι έτοιμη.

Σπαθίφυλλο


Μεσαία προς χαμηλή έκθεση στον ήλιο και πότισμα μόνο όταν η επιφάνεια του χώματός του είναι στεγνή, είναι τα κύρια στοιχεία για να διατηρήσουν το φυτό σου ανθισμένο. Μπορείς να αντιπαραθέσεις το φυσικό σχήμα του φυτού με μια μοντέρνα γλάστρα και θα αναδείξεις το φυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Πόθος

Φρόντισε τον πόθο με έντονη αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο και μέτρια ποτίσματα. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει να αφήνεις το χώμα του να στεγνώσει. Αν θέλεις να τονίσεις αυτό το φυτό, μπορείς να αναβαθμίσεις μια γλάστρα από τερακότα σε ένα όμορφο γλυπτό, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το αποτέλεσμα δε θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Χλωρόφυτο

Και αυτό το φυτό χρειάζεται έντονο φως του ήλιου, αλλά όχι απευθείας έκθεση σε αυτό. Επιπλέον, το περιστασιακό πότισμα είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να φροντίσεις αυτό το φυτό. Ένας ωραίος τρόπος να αναδείξεις τα καμπυλωτά του φύλλα είναι βάζοντάς τα σε μια κρεμαστή γλάστρα.

Φίκος ο ελαστικός

Όπως και τα περισσότερα από τα φυτά σε αυτή τη λίστα, ο φίκος ο ελαστικός χρειάζεται έντονη αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο. Επίσης, θα πρέπει να το ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα του. Αυτά τα φυτά έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι διατηρούν την ατμόσφαιρα καθαρή. Τοποθέτησέ τα κοντά στην αγαπημένη σου θέση για να απολαύσεις τον καθαρό αέρα.

Φιλόδενδρο

Κι εδώ το έντονο αλλά έμμεσο φως του ήλιου, καθώς και κανονική υγρασία είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν το φυτό σου να αναπτυχθεί. Ένας μοντέρνος τρόπος για να τονίσεις τα πράσινα φύλλα του είναι να βουτήξεις μια γλάστρα μέσα σε μπογιά με νέον.

Pilea peperomioides

Έντονη άλλα όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι αυτό που χρειάζεται κι αυτό το φυτό. Ωστόσο, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή όταν το ποτίζεις. Αυτό το φυτό απαιτεί τη μέθοδο "μουσκεύω και στεγνώνω" (ποτίζεις αρκετά και μετά αφήνεις το χώμα να στεγνώσει εντελώς) μαζί με εβδομαδιαίο ψέκασμα. Το ασυνήθιστο κυκλικό φύλλωμα του φυτού δημιουργεί μια δραματική εντύπωση. Γι΄αυτό η καλύτερη λύση είναι να το βάλεις σε μια απλή γλάστρα.

Τιλάντσια


Αν και αυτά τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν παντού (βέβαια, η καλύτερη επιλογή είναι, όπως και πριν, η έντονη και έμμεση έκθεση στον ήλιο), χρειάζεται να βουτάς τα φυτά σε νερό 1 φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τι θα έλεγες να φτιάξεις πήλινα γλαστράκια για αυτά τα φυτά, ώστε να μπορείς να τα βγάζεις άνετα από τη θέση τους;

Πηγή: www.ediva.gr