Ιδέες διακόσμησης ενός μικρού μπαλκονιού

Έφτασε επιτέλους η άνοιξη! Ύστερα από τους κρύους μήνες μέσα στο σπίτι, ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και ανυπομονείτε να καθίσετε έξω στο μπαλκόνι. Επειδή εμείς στο ediva.gr γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη αυλής δεν αποτελεί πραγματικότητα για πολλά διαμερίσματα, συλλέξαμε φανταστικές ιδέες για να διακοσμήσετε και να εκμεταλλευτείτε το μικρό μπαλκόνι του σπιτιού σας. Ακόμη κι αν το μπαλκόνι σας είναι πραγματικά μικρό με ελάχιστο χώρο ακόμα και για να βγείτε έξω, σίγουρα θα βρείτε παρακάτω κάποια ιδέα που θα σας κάνει να δείτε το χώρο με άλλο μάτι!

Φυτά

Αν θέλετε να δημιουργήσετε την αίσθηση ενός κήπου στο μπαλκόνι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, χρησιμοποιήστε φυτά με διάφορα μεγέθη και ύψη. Παρατηρώντας την εικόνα θα δείτε ότι το δέντρο στα δεξιά υψώνει το βλέμμα σας προς τα επάνω, ενώ τα φυτά ακριβώς από κάτω δίνουν μια συνοχή στην εικόνα. Στο κέντρο του μπαλκονιού μπορείτε να προσθέσετε ένα εξωτερικό στήριγμα στα κάγκελα για να κρεμάσετε κάποια από τα λουλούδια εκεί. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να κλείσετε το χώρο σας από γλάστρες και θα περπατάτε άνετα στο μικρό μπαλκόνι σας. Επίσης, μπορείτε να βάλετε ένα τραπεζάκι που θα στηρίζεται στα κάγκελα σε περίπτωση που θελήσετε να ακουμπήσετε κάποιο ποτήρι επάνω χωρίς να γεμίζει το μπαλκόνι από τα πόδια του τραπεζιού.

Ακόμη κι αν δεν έχετε χώρο για να κινηθείτε στο μπαλκόνι, μπορείτε απλά να το γεμίσετε με φυτά διαφόρων ειδών. Έτσι, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με το μικρό μπαλκόνι, θα μπορείτε τουλάχιστον να ανοίγετε την μπαλκονόπορτα και να αφήνετε να μπαίνει μέσα η ευωδία των λουλουδιών. Με αυτό τον τρόπο, όλο το σπίτι θα γίνει ένας υπαίθριος χώρος.

Αιώρα

Όταν ζείτε σε κάποιο διαμέρισμα, το μπαλκόνι σας δεν είναι και πολύ μεγάλο. Παρ'όλα αυτά μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα τέτοιο μπαλκόνι και να το κάνετε να μοιάζει σα να βρίσκεσαι σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να προσθέσετε ένα άνετο παγκάκι, το οποίο θα γεμίσετε με μαξιλάρια και μαξιλαράκια του καναπέ. Μια άλλη ιδέα είναι η προσθήκη της αιώρας. Τι λέτε; Θα θέλατε το καλοκαίρι να ξεκουράζεστε σε ένα τέτοιο μπαλκόνι;

Εξωτερικός καναπές

Αν έχετε λίγο χώρο, ένας μικρός εξωτερικός καναπές, σε L-σχήμα, είναι μια υπέροχη προσθήκη για το μικρό μπαλκόνι σας. Τα μικρά τραπεζάκια και το χαλάκι τονίζουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιον εξωτερικό χώρο, ενώ το ράφι είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσετε χώρο για τα φυτά σας χωρίς να πρέπει να θυσιάσετε κάποιο μέρος από το πάτωμα.

Αυτοσχέδιο παγκάκι

Αν πάλι δε θέλετε να αγοράσετε καναπέ ή έχετε λιγότερο χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό μέρος για να κάθεστε στο μπαλκόνι, χρησιμοποιώντας μερικά τελάρα μαζί με μαξιλαράκια από πάνω για να κάθεστε πιο άνετα.

Μπαμπού

Αν το σπίτι σας είναι μπροστά στο δρόμο (ή αν απλά έχετε περίεργους γείτονες) και δε θέλετε να φαίνεστε όταν κάθεστε στο μπαλκόνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαμπού και να αποφύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα. Αν το μπαλκόνι σας είναι και λίγο μεγάλο, μπορείτε να προσθέσετε κι ένα μικρό σετ μπιστρό για να πίνετε άνετα τον καφέ σας.

Φυτά & έπιπλα

Το παραπάνω μπαλκόνι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα φυτά και τα έπιπλα. Τα φυτά σε αυτή την περίπτωση είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, αλλά αν τα τοποθετήσετε σε κάθε πλευρά του μπαλκονιού, θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιον κήπο.

Όσο μικρό κι αν είναι το μπαλκόνι σας, δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να το απολαύσετε. Οι καρέκλες της καφετέριας παρέχουν ένα μέρος για να καθίσετε και να ακουμπήσετε τον καφέ σας, ενώ η πληθώρα των φυτών αποδεικνύει ότι όσο αφορά τους υπαίθριους χώρους, το μέγεθος δεν παίζει κανένα ρόλο.

Έπιπλα

Σε περίπτωση που το μπαλκόνι σας είναι αρκετά μικρό, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε έπιπλα. Μπορείτε να κρεμάσετε τα φυτά στα κάγκελα-από την εξωτερική πλευρά-και να επιλέξετε έπιπλα που έχουν μικρότερα πόδια.

Μπαούλο

Αυτό το παγκάκι είναι στην πραγματικότητα κάτι παραπάνω από ένα απλό μπαούλο με ένα μαξιλάρι από επάνω. Παρ'όλα αυτά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπέροχο σημείο για να πιείτε τον πρωινό σας καφέ ή να χαλαρώσετε το απόγευμα διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Μαξιλάρια

Είναι το μπαλκόνι σας μικροσκοπικό; Μην απελπίζεστε. Ακόμη κι έτσι να είναι, υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό χώρο ανάπαυσης. Απλά προσθέστε ένα μεγάλο μαξιλάρι στο μικρό μπαλκόνι και θα έχετε τον ιδανικό εξωτερικό χώρο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το καφεδάκι σας!

Πηγή: www.ediva.gr