Πώς πρέπει να αντιδράσει ένα παιδί αν χαθεί

Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού είναι να χάσει το παιδί του και δυστυχώς πολλά παιδιά καθημερινά λανθάνουν της προσοχής των γονιών τους και χάνονται. Ευτυχώς τα περισσότερα βρίσκονται άμεσα, ωστόσο επειδή αρκεί μόνο μια στιγμή, καλό θα είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας για το πώς πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση που χαθεί σε κάποιο δημόσιο χώρο.

Μάθετέ του το όνομά σας και το τηλέφωνό σας:
 Πολλά παιδιά όταν τα ρωτούν "πώς λένε τη μαμά σου", λένε "μαμά". Καλό θα είναι το παιδί να ξέρει το όνομα σας, για να μπορεί να το πει και, αν είναι 4-5 ετών, θα πρέπει να γνωρίζει και το τηλέφωνό σας.

Πείτε του, αν χαθεί, να σταματήσει να κινείται: 
Ο πιο γρήγορος τρόπος να βρεθεί ένα παιδί είναι αν δε μετακινείται συνεχώς. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να σταματήσει να τρέχει και να αρχίσει να φωνάζει δυνατά το όνομά σας.

Να ψάξει για μια μαμά με παιδί και να της ζητήσει βοήθεια: 
Συνήθως λέμε στα παιδιά να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ένστολο. Ωστόσο, επειδή δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει κάποιος αστυνομικός εκεί γύρω, μπορεί να απευθυνθεί σε μια μαμά με παιδί και να της πει το όνομά σας και το τηλέφωνό σας. Σε περίπτωση που είναι σε κάποιο κατάστημα, πρέπει να απευθυνθεί στον ταμία.

Δε χρειάζεται να τρομάξετε το παιδί σας, όταν του λέτε όλα αυτά, αλλά καλό θα είναι να ξέρει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Επίσης, για να μη συμβεί ποτέ τίποτα κακό, εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να σας κρατά πάντα από το χέρι όταν έχει πολυκοσμία και να μην απομακρύνεται από το οπτικό σας πεδίο. Δηλαδή, με απλά λόγια, να μπορείτε να το βλέπετε και να σας βλέπει κι εκείνο.