Κίνδυνοι για έγκυες και βρέφη από βρεφικά προϊόντα


Οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) είναι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο των πυρκαγιών σε αντικείμενα, όπως καροτσάκια μωρού, χαλιά και ηλεκτρονικά. Λόγω των κινδύνων για την υγεία, αυτές οι χημικές ουσίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε αντικείμενα προς πώληση στις ΗΠΑ από το 2004. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν είναι πολύ βιοδιασπώμενα στοιχεία, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν σε παλαιότερα προϊόντα, που οι γονείς έχουν ή ακόμα και να συνεχίζουν να υπάρχουν στον οργανισμό ανθρώπων, που είχαν εκτεθεί στις συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στις 6 Μαΐου στην ετήσια συνάντηση Ακαδημαϊκών της Παιδιατρικής, στην Ουάσινγκτον, έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες, που είχαν εκτεθεί σε αυτές τις ουσίες, είχαν σχετικό κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με χαμηλότερη νοημοσύνη και υπερκινητικότητα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

"Οι PBDE μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς και να γίνουν αιτία για υπερκινητικότητα και μαθησιακά προβλήματα" δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Aimin Chen, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati College of Medicine.

Για την έρευνα έλαβαν δείγματα αίματος από 309 έγκυες γυναίκες, ώστε να εξετάσουν τα επίπεδα PBDE τους. Τα παιδιά τους, αντίστοιχα, παρακολουθούνται μέχρι την ηλικία των 5 ετών και τα υπέβαλαν σε τεστ ευφυΐας και συμπεριφοράς.

Η προγεννητική έκθεση στα χημικά συσχετίστηκε με μειωμένες γνωστικές ικανότητες στα 5 και αυξημένη υπερδραστηριότητα από 2 έως 5 χρονών. Κάθε 10-πλάσια αύξηση στην μητρική έκθεση σε PBDE συνδέθηκε με τέσσερις βαθμούς μείωση του δείκτη νοημοσύνης.

Προσέξτε, λοιπόν, όταν αγοράζετε κάποιο προΐον ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του, ενώ - όταν αυτό δεν είναι εφικτό - προτιμήστε προϊόντα, που η παραγωγή τους έγινε μετά το 2004, οπότε σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες.