Αποκωδικοποίηση συμπεριφοράς παιδιού

Το παιδί δεν εκφράζει μόνο λεκτικά όσα σκέφτεται και νιώθει. Το δύσκολο λοιπόν είναι να μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τα μηνύματα που σας στέλνει με μη λεκτική επικοινωνία. Άραγε κατά πόσο είναι αυτό εφικτό; 

  • Σε πρώτη φάση θα πρέπει να έχετε επίγνωση αυτού που αναφέραμε στον πρόλογο του θέματος. Ότι δηλαδή τα παιδιά στέλνουν εμμέσως μηνύματα για την ψυχολογική τους κατάσταση και τις σκέψεις τους. Αν έχετε επαναπαυθεί, θεωρώντας πως ό,τι είναι να σας πει το παιδί σας, θα το κάνει αποκλειστικά και μόνο με λόγια, το παιχνίδι έχει χαθεί.

  • Επίσης, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί δύσκολα θα μοιραστεί οικειοθελώς κάτι μαζί σας κάτι, ακόμα και με λόγια. Πολλές φορές θα το κρατήσει μέσα του και θα χρειαστεί δική σας παραίνεση-χωρίς πίεση φυσικά-για να το εξωτερικεύσει. Και βέβαια άλλες τόσες φορές που θα πρέπει να διαπιστώσετε έμμεσα τι συμβαίνει, αποκωδικοποιώντας επιτυχώς είτε τη σιωπή του, είτε τη γλώσσα του σώματος.

  • Ο κανόνας είναι πως όσο καλύτερη είναι η σχέση σας με το παιδί και όσο μεγαλύτερο δέσιμο υπάρχει, τόσο πιο εύκολα και συχνά θα μπορείτε να αποκωδικοποιείτε την εκάστοτε συμπεριφορά του. Άρα λοιπόν δουλέψτε τη μεταξύ σας σχέση και δείξτε υπομονή μέχρι να φτάσετε στο σημείο να «διαβάζετε» ακόμα και τις πιο κρυφές του σκέψεις.

  • Κάποιες συμπεριφορές του παιδιού είναι προφανείς ως προς την εξήγησή τους, αφού όλα τα παιδάκια έχουν κάποιους συγκεκριμένους, κοινούς φόβους και παρεμφερείς αντιδράσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η αποκωδικοποίηση είναι εύκολη υπόθεση για εσάς.

  • Μην απελπίζεστε και μην παίρνετε προσωπικά την επιλογή του παιδιού να εσωτερικεύει σκέψεις και προβληματισμούς. Μπορεί να είναι ντροπαλό, να θέλει το χρόνο του ή να μη νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί το κάθε τι μαζί σας. Είναι δικαίωμά του, οπότε προσπαθήστε να διαπιστώσετε με «όπλα» την υπομονή, το ένστικτο και την εμπειρία αν κρύβει κάτι ανησυχητικό.