Μην αναγκάζετε το παιδί να ζητά συγγνώμη

Αν κάθε φορά που το παιδί σας παραφέρεται ή κάνει κάτι άσχημο σε κάποιο άλλο παιδάκι, η πρώτη σας αντίδραση είναι να το μαλώσετε και να το αναγκάσετε να ζητήσει συγγνώμη, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Το ζητούμενο δεν είναι να εξαναγκάσετε το μικρό σας σε μια ψεύτικη συγγνώμη που θα ψελλίσει μέσα από τα δόντια του, αλλά η συνειδητοποίηση του λάθους που έκανε και η αποφυγή επανάληψής του.

Επιπλέον, κάθε παιδάκι, όπως και κάθε ενήλικας εξάλλου, νιώθει πολύ άσχημα, όταν υποχρεώνεται να απολογηθεί έχοντας δεκάδες μάτια στραμμένα πάνω του.

Επομένως, τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
  • Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει το λάθος του: Εξηγήστε του γιατί αυτό που έκανε δεν είναι σωστό και για ποιους λόγους δεν πρέπει να το ξανακάνει.

  • Δώστε του την ευκαιρία να εξηγηθεί: Αφήστε το παιδί να σας εξηγήσει γιατί φέρθηκε έτσι, τι το οδήγησε σε αυτήν την πράξη, τι νόμιζε ότι θα πετύχαινε ή πώς ένιωσε γι’ αυτό.

  • Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση: Ειδικά στην περίπτωση που το παιδί σας φέρθηκε άσχημα σε κάποιο άλλο παιδάκι, ζητήστε του να μπει στη θέση του και να αισθανθεί όπως αισθάνθηκε εκείνο.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διορθώσει τα πράγματα: Αντί να εκβιάσετε μια συγγνώμη, ενθαρρύνετε το παιδί να σκεφτεί το ίδιο έναν τρόπο για να δείξει ότι μετάνιωσε και λυπάται για ό,τι έκανε.

  • Συγγνώμη από καρδιάς: Να θυμάστε πώς μόνο όταν το παιδί έχει καταλάβει και παραδεχτεί το λάθος του, μπορεί και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Αυτή θα είναι μια πραγματική συγγνώμη από καρδιάς, που θα έχει και αληθινή αξία.