Οι φόβοι των μαμάδων για το νεογέννητο

Ο ερχομός ενός μωρού σας γεμίζει με απίστευτη χαρά και ευτυχία, όμως όπως καθετί καινούριο και άγνωστο, έτσι και το μωράκι σας μπορεί να σας προκαλέσει φόβο, που συχνά αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους, αλλά και παραλόγους φόβους όλων των νέων μαμάδων:

Ο ομφάλιος λώρος. Άγχος αν τον καθαρίζετε σωστά, πότε θα πέσει, αν είναι όλα καλά. Κι όμως αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του παιδίατρου και δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αναπνέει; Τα πρώτα βράδια σίγουρα θα μένετε ξάγρυπνοι πάνω από την κούνια του για να βεβαιωθείτε ότι αναπνέει. Ναι, αναπνέει!

Κι αν σκάσει; Θα πιάσετε τον εαυτό σας να απομακρύνει οποιοδήποτε πανάκι, σεντονάκι κλπ από το πρόσωπο του μωρού από φόβο μήπως δεν μπορεί να πάρει αέρα.

Γιατί κοιμάται τόση ώρα; Από τη μια παρακαλάτε να κοιμηθεί για να ξεκουραστείτε λίγο και από την άλλη, αν κοιμηθεί λίγο παραπάνω, φοβάστε μήπως κάτι δεν πάει καλά.

Πώς θα το κάνω μπάνιο; Στην αρχή το πιο πιθανό είναι να ζητάτε βοήθεια από κάποιον για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Καθώς θα περνά ο καιρός, δε θα χρειάζεστε κανέναν.

Πώς θα του κόψω τα νύχια; Η πρώτη φορά σίγουρα θα είναι αγχωτική, καθώς θα φοβάστε μήπως το τραυματίσετε. Ίσως μάλιστα να υιοθετήσετε τη λύση να του τα κόβετε, όταν κοιμάται.

Να θυμάστε πώς όλες αυτές οι αγωνίες, παρά την υπερβολή τους, είναι έως ένα βαθμό αναμενόμενες και τις βιώνουν όλες οι νέες μανούλες. Σε λίγο καιρό που θα έχετε βρει τους ρυθμούς σας με το μωρό, θα τις θυμάστε και θα γελάτε!