6 tips για να αποφύγετε τους μύκητες των νυχιών

Οι μύκητες λατρεύουν τη ζέστη και την υγρασία, γι'αυτό τα ιδρωμένα πόδια είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. 

Οι μύκητες ευθύνονται για το 50% των βλαβών στα νύχια!

Συνήθως οι μύκητες στα πόδια αναπτύσσονται από οργανισμούς που λέγονται δερματόφυτα. Τα δερματόφυτα τρέφονται με κερατίνη, ουσία που βρίσκεται στα νύχια και τα μαλλιά. Μπορεί να έχετε ακούσει το "πόδι του αθλητή" όπως συνηθίζεται να λέγεται η μόλυνση από μύκητες λόγω ιδρώτα (κυρίως σε αθλητές που προπονούνται συχνά και ιδρώνουν πολύ). Εκτός από την πολύωρη γυμναστική που σας ιδρώνει, επίσης τα στενά παπούτσια που πιέζουν τα νύχια είναι επικίνδυνα γιατί δημιουργούν πληγές στο δέρμα των δαχτύλων και τρίβουν και εξασθενούν το νύχι κάνοντάς το ευάλωτο σε μολύνσεις. Η θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών μπορεί να κρατήσει εβδομάδες και απαιτεί συνέπεια και επιμονή, γι'αυτό καλύτερα να φροντίσετε για πρόληψη πριν την πατήσετε.

Πώς θα κρατήσετε τους μύκητες μακριά από τα πόδια σας

Κόψτε σωστά τα νύχια

Χρησιμοποιήστε νυχοκόπτη τον οποίο κάθε φορά θα απολυμαίνετε με λίγο οινόπνευμα. Μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά, ούτε στραβά και χρησιμοποιήστε λίμα για να λειάνετε τις μυτερές ακρούλες.

Φορέστε σωστά παπούτσια

Τα παπούτσια σας δεν πρέπει να πιέζουν ούτε τα νύχια, αλλά ούτε και τα δάχτυλα των ποδιών. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες φοράνε λάθος παπούτσια (για παράδειγμα μπαλαρίνες, μυτερές γόβες κ.α.) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν συχνά, όσο περνάνε τα χρόνια, προβλήματα με μύκητες και παραμορφώσεις των δαχτυλων τους, κάλους κ.λ.π.

Φορέστε παπούτσια που "αναπνέουν"

Επιλέξτε παπούτσια που είναι κατασκευασμένα από υλικό που "αναπνέει", έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας στο εσωτερικό, να μην ιδρώνει το πόδι και να μην αναπτύσσονται μύκητες.

Φορέστε διαφορετικό ζευγάρι καθημερινά

Να έχετε στην παπουτσοθήκη διάφορα ζευγάρια έτσι ώστε κάθε μέρα (ή και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας) να αλλάζετε για να μη φοράτε αυτά που είναι ήδη ιδρωμένα από την προηγουμένη.

Μην περπατάτε ξυπόλητη

Μην περπατάτε ξυπόλητη σε δημόσια ντουζ, στις πισίνες ή στο γυμναστήριο, φοράτε πάντα σαγιονάρες. Το δάπεδο αυτών των χώρων είναι από τις συχνότερες εστίες μυκήτων.

Απολυμανθείτε

Φροντίστε να ρίχνετε τακτικά ειδικό σπρέυ ή πούδρα μέσα στα παπούτσια και να πλένετε καλά τις κάλτσες, ειδικά αν είναι γεμάτες ιδρώτα. Κάντε ποδόλουτρο καθημερινά και, το σημαντικότερο, στεγνώστε πολύ καλά τα πόδια σας μετά από κάθε μπάνιο.

Πηγή: www.ediva.gr