11 λόγοι που μυρίζει η αναπνοή

Τα βακτήρια του στόματος διασπούν τις τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα ή τη γλώσσα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει χημικές ενώσεις που προκαλούν την κακοσμία. Δες παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μυρίζει άσχημα ένα στόμα.

Στο ξύπνημα

Πολύ συνηθισμένη να μυρίζει η αναπνοή όταν ξυπνάμε. Ενώ κοιμόμαστε, μειώνεται η ποσότητα του σάλιου που παράγεται και τα βακτήρια στο στόμα βρίσκουν ευκαιρία να "ξεσαλώσουν". Βούρτσισε τα δόντια σου πριν κοιμηθείς και με το που ξυπνήσεις και θα είσαι ΟΚ!

Αναπνοή με το στόμα

Όταν αναπνέουμε από το στόμα, το σάλιο εξατμίζεται και δεν προλαβαίνει να καθαρίσει το ξηρό στόμα από υπολείμματα φαγητού. Όταν είσαι ξύπνια, φρόντισε να πίνεις νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να κρατάς το στόμα σου υγρό.

Φαγητό που μυρίζει

Όταν τρώμε κάτι με σκόρδο, κρεμμύδι, πολλά μπαχαρικά, λάχανο κ.α. τότε είναι φυσικό να μυρίζει η αναπνοή.

 Νηστικές όλη μέρα

Ακόμα και όταν είμαστε νηστικές, μπορεί να είναι δυσάρεστη η αναπνοή. Όταν τρώμε, παράγεται περισσότερο σάλιο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κατάποση και να διασπαστούν οι τροφές που μένουν στο στόμα, οπότε όταν είμαστε πολλές ώρες νηστικές, αρχίζει να ξηραίνεται το στόμα. Άλλος ένας λόγος να μην παραλείπουμε γεύματα, εκτός από το ότι δεν είναι καλό για την υγεία και το βάρος.

Κάπνισμα

Εκτός από το ότι κάνει κακό στην υγεία, το κάπνισμα μπορεί να ξηράνει το στόμα, με επακόλουθο μειωμένη παραγωγή σάλιου.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, ηρεμιστικά κ.α. μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία και για ακόμα μία φορά αυτό σημαίνει λιγότερο σάλιο και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βακτηρίων που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές. Για όσο διαρκεί η φαρμακευτική αγωγή, το μόνο που μπορεί να βοηθήσει λίγο είναι το βούρτσισμα της γλώσσας εκτός από τα δόντια.

Φλέματα

Εξαιτίας αλλεργιών ή κρυολογήματος, μπορεί η βλέννα της μύτης που βοηθάει στο φιλτράρισμα του αέρα που εισπνέουμε να συσσωρευτεί στο πίσω μέρος του λαιμού. Έτσι τα σωματίδια του αέρα που κανονικά φιλτράρονταν, τώρα μπαίνουν στο στόμα και προκαλούν άσχημη αναπνοή.

Χαλασμένα δόντια

Χαλασμένα, τερηδονισμένα δόντια μπορεί να έχουν κοιλότητες που μαζεύουν υπολείμματα τροφών και έτσι προκαλείται πάλι άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή. 

Σιδεράκια ή γέφυρα

Όταν ο οδοντίατρος μας βάζει θήκη ή σιδεράκια, ενημερώνει ότι επιβάλλεται σωστός και συχνός καθαρισμός, γιατί μπορεί να μαζευτούν υπολείμματα τροφών. Αν δε ακολουθήσουμε τις συμβουλές του, θα χάσουμε!

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Έρευνα του 2007 στο Ισραήλ έδειξε πως υπάρχει πιθανότητα η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει ξηροστομία, αλλά και ότι πιθανόν να εκλύονται ορισμένες μυρωδιές όταν ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.

Καούρες

Μερικές φορές η αναπνοή μυρίζει εξαιτίας μιας διαταραχής που λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε γιατρό για την αντιμετώπισή της.

Πηγή: www.ediva.gr