Γιατί πρέπει να αφιερώνετε χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστάΣτις μέρες μας, με τις αυξημένες υποχρεώσεις της εργασίας και τις ποικίλες ανάγκες της οικογένειας,  η εύρεση χρόνου είναι μια αληθινή πρόκληση για κάθε γονιό. Κι όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρίσκετε και να περνάτε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά. Ας δούμε για ποιους λόγους:
  • Γιατί κάθε παιδί είναι ξεχωριστό: Μπορεί να είναι αδέρφια, αλλά δεν παύουν να είναι διαφορετικά παιδιά. Έχουν άλλη ηλικία, πιθανόν άλλο φύλο, άλλη προσωπικότητα, άλλες ανάγκες και το καθένα χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα σας.
  • Για να αποφευχθούν οι αδικίες: Ο ερχομός ενός καινούριου μωρού στο σπίτι αλλάζει τα δεδομένα. Τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν πιο «ριγμένα», καθώς όλη η προσοχή στρέφεται στο νέο μέλος και ο προσωπικός χρόνος τα κάνει νιώθουν πώς δεν έχουν χάσει την αγάπη σας. Το ίδιο ισχύει και όταν υπάρχει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες στην οικογένεια, που μοιραία έχει την αμέριστη προσοχή των γονιών, με συνέπεια τα άλλα παιδιά να αισθάνονται παραμελημένα.
  • Για να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τον εαυτό του: Στα πλαίσια μιας οικογένειας, είναι λογικό να κάνετε όλοι μαζί τα περισσότερα πράγματα, όμως περνώντας χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά, του δείχνετε ότι σέβεστε την προσωπικότητά του και το βοηθάτε να την αναπτύξει εκφράζοντας τις επιθυμίες ή τα ενδιαφέροντά του.
Φυσικά το να αφιερώνετε χρόνο σε κάθε παιδί καθημερινά, ίσως να μην είναι πάντα εφικτό. Μπορείτε όμως να το κάνετε κάθε Σαββατοκύριακο ή όταν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει. Λίγη ώρα, αποκλειστικά για εσάς και το κάθε παιδί, χωρίς παρεμβολές από τα άλλα αδελφάκια, θα αποδειχτεί πραγματικά πολύτιμη.