Πώς θα διαχειριστείτε ένα δραστήριο παιδί


Για την ακρίβεια την απαιτητική και κάποιες φορές δύσκολη καθημερινότητα μαζί του. Το mother.gr δίνει συμβουλές για να κάνετε λίγο πιο εύκολη τη ζωή σας, αντιμετωπίζοντας ορθολογικά το παιδί σας:

  • Για να παραμείνει απλά ζωηρό και να μη γίνει απείθαρχο ή ανεξέλεγκτο, είναι απαραίτητο να βάζετε κανόνες και ξεκάθαρα όρια όπου πρέπει. Αυτά θα τα έχετε προκαταβολικά συμφωνήσει με το σύντροφό σας και θα τα εφαρμόζετε αδιαπραγμάτευτα.
  • Κάθε ζωηρό παιδί έχει ανάγκη από ένα λιμάνι που θα το ηρεμεί όταν το επιζητήσει. Στην προκειμένη περίπτωση το λιμάνι είναι η γονεϊκή αγκαλιά και η θαλπωρή, τα οποία πρέπει να αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς για εκείνο.
  • Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες και να έχει μια αίσθηση μίνιμουμ ανεξαρτησίας, αφού το έχει ανάγκη λόγω του χαρακτήρα του. Τα δραστήρια παιδιά δεν μπορούν να νιώθουν εγκλωβισμένα ή να μην εισπράττουν εμπιστοσύνη από τους γονείς τους.
  • Σε μέρες που η ζωηράδα του έχει χτυπήσει κόκκινο, είναι χρήσιμο να επιδιώξετε να κάνει ένα διάλειμμα από την ασχολία του για να το κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Έτσι, θα ηρεμήσει και θα επιστρέψει πιο χαλαρό σε ό,τι έκανε.
  • Με το δραστήριο παιδί συντρέχουν κάποιες φορές ζητήματα ασφαλείας όταν κινείστε μαζί του εκτός σπιτιού. Αρχικά δεν πρέπει να το αφήνετε στιγμή από τα μάτια σας πχ στο εστιατόριο ή τον παιδότοπο και γενικότερα να επιλέγετε μέρη τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να εκδηλώσει ακίνδυνα τη ζωηράδα του.
  • Μην πείτε στο παιδί βαριές κουβέντες που δεν εννοείτε πάνω στα νεύρα σας (τύπου «δε σε αντέχω, είσαι μονίμως καπετάν-φασαρίας»), γιατί θα το πληγώσετε και θα λειτουργήσει αντιδραστικά.