5 πράγματα που δε χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιάΠολύ συχνά ορισμένοι γονείς τείνουν να ξεχνούν το ρόλο τους και αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σα «φιλαράκια», με αποτέλεσμα να μοιράζονται μαζί τους πράγματα που ένα μικρό παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμo ή ώριμo να κατανοήσει.

Αν κι εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ας δούμε ποιες είναι οι κουβέντες εκείνες που καλό είναι να μην κάνετε μπροστά στα παιδιά:
  • Λεπτομέρειες της σεξουαλικής σας ζωής: Είναι άλλο να ενημερώσετε το παιδί για το sex με λόγια κατάλληλα για την ηλικία του και αν το ίδιο σας ρωτήσει και άλλο από μόνοι σας να αρχίσετε να του μιλάτε γι’ αυτό το θέμα, αναφερόμενοι μάλιστα σε λεπτομέρειες από τη σχέση σας με το σύντροφό σας.
  • Την άποψή σας για τη δασκάλα του: Ακόμα κι αν δεν εγκρίνετε τη δασκάλα του παιδιού σας, κρατήστε τις αντιρρήσεις σας για τον εαυτό σας ή καλύτερα συζητήστε τες κατ’ ιδίαν μαζί της. Μην την υποβαθμίζετε στα μάτια του παιδιού και μην το προτρέπετε να μην τη σέβεται.
  • Την άποψή σας για τους γονείς των φίλων του παιδιού σας: Αν δε θέλετε κάποια στιγμή το παιδί να πει στους γονείς του φίλου του πώς τους αποκαλείτε ή τι λέτε για αυτούς (και να είστε σίγουροι πως θα έρθει αυτή η στιγμή που θα του ξεφύγει και θα το πει), τότε μην τους κακολογείτε μπροστά του. Διαφορετικά θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα.
  • Τα οικονομικά σας προβλήματα: Σαφώς και πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για τα χρήματα και τη χρησιμότητά τους, αλλά ένα μικρό παιδί δε χρειάζεται να γνωρίζει με λεπτομέρειες τα οικονομικά της οικογένειας, ούτε να σας βλέπει να παλεύετε καθημερινά με τους λογαριασμούς.
  • Τα παράπονά σας για το σύντροφο σας: Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε μικρά ή μεγάλα παράπονα από τους συντρόφους μας. Ωστόσο δε θα πρέπει να τα μοιράζεστε με το παιδί βάζοντας το στη μέση ή αναγκάζοντάς το να διαλέξει πλευρά. Το παιδί πρέπει να σέβεται και να αγαπά και τους δυο γονείς, γι’ αυτό μην το αντιμετωπίζετε σαν την κολλητή σας ή τον ψυχολόγο σας.