Όταν το παιδί κλαίει κάθε φορά που φεύγετε


Μπορεί το άγχος του αποχωρισμού να είναι χαρακτηριστικό της βρεφικής ηλικίας, αλλά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά να μη νιώθουν άνετα και να κλαίνε, κάθε φορά που η μαμά τους πρέπει να φύγει από κοντά τους.

Αν και το δικό σας παιδί ξεσπά σε λυγμούς, κάθε φορά που το αποχωρίζεστε έστω και για λίγη ώρα, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει:
  • Μη φεύγετε στα κρυφά: Ενημερώνετε πάντα το παιδί για το πότε θα φύγετε, πού θα πάτε και κυρίως πότε θα γυρίσετε. Είναι χειρότερο για εκείνο αν, για παράδειγμα, κοιμάται και ξυπνώντας δε σας βρει στο σπίτι.
  • Βρείτε δικούς σας κώδικες: Τα μικρά παιδιά δε γνωρίζουν την ώρα, συνεπώς πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να του εξηγήσετε πότε θα επιστρέψετε. Για παράδειγμα, όταν τελειώσει η αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση, όταν έξω γίνει νύχτα κλπ.
  • Αφήστε το με έναν άνθρωπο που αγαπά και εμπιστεύεται: Όση ώρα λείπετε, το παιδί πρέπει να είναι με κάποιον που το αγαπά, που θα το φροντίσει και θα το διασκεδάσει. Επίσης, καλό θα είναι να ξέρει από πριν με ποιον άνθρωπο θα μείνει.
  • Κρατήστε τους αποχαιρετισμούς σύντομους: Ένας σύντομος αποχαιρετισμός (αγκαλίτσα, φιλάκι και υπόσχεση ότι θα γυρίσετε) είναι αρκετός. Δε χρειάζονται μελοδραματισμοί, που θα ενισχύσουν τη συναισθηματική φόρτιση του παιδιού.
  • Μη βιάζεστε να γυρίσετε, αλλά και μην καθυστερείτε επίτηδες: Αν έχετε μια δουλειά να κάνετε, κάντε τη σωστά, χωρίς άγχος. Από τη στιγμή που έχετε ενημερώσει το παιδί για την ώρα που θα γυρίσετε, δεν υπάρχει λόγος να είστε με την ψυχή στο στόμα. Από την άλλη, μην καθυστερείτε σκόπιμα για να δείτε αν και πόσο θα αντέξει. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς.
  • Επιστροφή με αγκαλιές και υπενθυμίσεις: Όταν γυρίσετε σπίτι, πάρτε αμέσως αγκαλιά το παιδί, φιλήστε το και υπενθυμίστε του ότι κρατήσατε το λόγο σας και ότι η μάμα πάντα θα γυρίζει κοντά του, συνεπώς δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται και να στενοχωριέται.