Οι μανούλες ζουν περισσότερα χρόνια!


Μπορεί οι γονείς να συνηθίζουν να λένε χαριτολογώντας ότι το μεγάλωμα των παιδιών τούς γερνά πριν την ώρα τους, ωστόσο σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι γυναίκες που γεννούν και θηλάζουν, ζουν περισσότερο.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», πήραν μέρος 300.000 γυναίκες από την Ευρώπη, οι οποίες παρακολουθούνταν για 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, πέθαναν περισσότερες από 143.000 συμμετέχουσες, από τις οποίες οι 6.000 από καρκίνο.

Ωστόσο, από τα ευρήματα έγινε φανερό ότι οι γυναίκες που γέννησαν και θήλασαν, έζησαν περισσότερα χρόνια συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν τεκνοποίησαν. Επίσης, σημειώθηκαν λιγότεροι θάνατοι μεταξύ των γυναικών που γέννησαν σε ηλικία 26 έως 30 ετών.

Επιπλέον οι μαμάδες είχαν μειωμένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου, οι οποίες μάλιστα μειώνονταν ακόμα περισσότερο αν έκαναν δεύτερο ή τρίτο παιδί.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η σχέση της αναπαραγωγικής διαδικασίας με την επιμήκυνση των χρόνων της ζωής μιας γυναίκας είναι ένα θέμα που πρέπει και αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο.