Διδάξτε στο παιδί σας πώς να θέτει στόχους


Από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, είναι να θέτει στόχους και να αγωνίζεται για να τους κατακτήσει. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα τα καταφέρετε:
  • Εξηγήστε στο παιδί τι σημαίνει «στόχος»: Στόχος δεν είναι μόνο οι πρωτιές και τα μετάλλια, αλλά οτιδήποτε θέλει το παιδί σας να επιτύχει. Για παράδειγμα, να ντύνεται μόνο του, να πλένει τα δόντια του μόνο του, να μη φοβάται το σκοτάδι, να σταματήσει την πιπίλα κλπ.
  • Βοηθήστε το να βρει ένα σχέδιο: Η κατάκτηση ενός στόχου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, που το παιδί θα χρειαστεί τη βοήθεια και την καθοδήγησή σας να τα ξεπεράσει.
  • Βοηθήστε το να θέτει ρεαλιστικούς στόχους: Το ιδανικό είναι το παιδί να ξεκινά από απλά και σχετικά εύκολα πράγματα και σταδιακά, καθώς μεγαλώνει, να περνά και σε δυσκολότερους στόχους. Αν βάζει από την αρχή ανέφικτους στόχους, το πιο πιθανό είναι να απογοητευθεί και να τα παρατήσει.
  • Επιβραβεύστε το παιδί: Η επίτευξη ενός στόχου δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη, αλλά να γιορτάζεται σα μια σημαντική κατάκτηση. Συνεπώς, μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί να συνεχίζει την προσπάθειά του, όταν το βλέπετε να απογοητεύεται και κυρίως να το επαινείτε, όταν δεν το βάζει κάτω και πετυχαίνει το στόχο του.