4 μύθοι για την ανδρική απιστία

Η απιστία θεωρείται ως μια από τις πιο οδυνηρές και ταπεινωτικές εμπειρίες σε μια σχέση. Ωστόσο, 1 στους 4 ανθρώπους εξαπατούν τους συντρόφους τους. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες ή οι γυναίκες απιστούν ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Η έλλειψη της εpωτικής επαφής ή η διαιώνιση τους είδους, θεωρούνται συχνά, ακόμη και σήμερα, οι βασικοί λόγοι απιστίας των ανδρών. Αλλά, κατά πόσο ισχύει αυτό τελικά; Ποιες είναι τελικά οι αλήθειες και οι αιτίες που οδηγούν τους άνδρες στην απιστία;

1ος μύθος: Οι άνδρες απατούν λόγω ερωτικής δυσαρέσκειας

Η θεώρηση ότι οι άνδρες εξαπατούν τις συντρόφους τους, κυρίως επειδή ήταν σεξoυαλικά δυσαρεστημένοι. Καθώς, η σχέση ή ο γάμος προχωρά είναι ως ένα βαθμό φυσικό να μειώνεται η ένταση και η συχνότητα της συνεύρεσης και να κρυώνει κάπως την σχέση. Μια ξένη παροιμία λέει, πως όταν η φωτιά σβήσει ξαφνικά, θα πλησιάσουν οι λύκοι. Αξιοσημείωτο είναι το συμπέρασμα της έρευνας του Gary Neuman, που είναι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος γάμου. Τα αποτελέσματα της έρευνας του έδειξαν πως μόνο το 8 τοις εκατό των ανδρών εξαπατούν την σύζυγο τους από εpωτική δυσαρέσκεια. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν το επιβλητικότατο 48 τοις εκατό, που αποδείκνυε πως οι άνδρες απατούν περισσότερο, όταν είναι κοινωνικά και συναισθηματικά δυσαρεστημένοι. Η έλλειψη ψυχικής σύνδεσης και αγάπης είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι άνδρες απιστούν.

Οι άνδρες θέλουν να αισθάνονται την εκτίμηση, την αποδοχή και τον θαυμασμό της συντρόφου τους για όσα κάνουν. Έχουν μεγάλη ανάγκη από επιβεβαίωση λεκτική και ψυχική και κατά συνέπεια έχουν ανάγκη να ακούν, συχνά, έναν γλυκό λόγο, ένα ευχαριστώ για την σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που κάνουν καθημερινά για την οικογένεια τους. Επίσης, θέλουν να ακούν λόγια αγάπης και υποστήριξης! Αν δεν λαμβάνει ο άντρας αυτά τα μηνύματα αισθάνεται μόνος και μη ικανός. Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε πως συνήθως, δεν μπορούν να εκφραστούν με την ίδια άνεση όπως οι γυναίκες και αυτό οδηγεί στην προσωπική απομόνωση, καθότι δεν εκφράζουν τα παράπονα τους. Πολλοί δεν ζητούν το κανάκεμα από τις γυναίκες τους, μιας και θεωρείται από πολλούς, πράξη αδυναμίας και έλλειψη ανδρισμού. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους, που όταν τα αγόρια δεν παίρνουν την επιβράβευση που λαχταράει η ψυχή τους από το σπίτι και γι’ αυτό μπαίνουν πιο εύκολα στον πειρασμό να την ψάξουν εκτός σπιτιού…

2ος μύθος: Οι άνδρες είναι άπιστοι από τη φύση τους

"Η φύση του κτήνους", είναι μια κοινή και λαϊκή εξήγηση πολλών γυναικών, για την μοιχεία των συζύγων. Παρόλα αυτά, η εξελικτική ψυχολογία και ανθρωπολογία υποστηρίζουν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Επιπρόσθετα, οι πρόγονοι μας μόνο μονογαμικοί δεν ήταν και μάλιστα οι άνδρες είχαν πολλές γυναίκες, με υποτιθέμενο στόχο την συνέχιση του είδους τους. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, αποκτούσαν περισσότερους απογόνους. Σύμφωνα με αυτό το πρωτόγονο ένστικτο, θεωρούν κάποιοι πως, ίσως να εξακολουθεί να υπάρχει, μετά από εκατομμύρια χρόνια, στο ανδρικό ένστικτο αναπαραγωγής. Η περίοδος που η σύζυγος περιμένει το παιδί τους θεωρείται ως η πιο δημοφιλής, που οι άνδρες διαπράττουν μοιχεία.

Σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, αυτό θεωρείται αναμενόμενο έως και λογικό, μιας και τα γονίδια έχουν διεξαχθεί με επιτυχία. Με βάση τα κατάλοιπα αυτού του ενστίκτου, ανοίγουν την πόρτα και πηγαίνουν να αφήσουν και αλλού τον «σπόρο» τους. Οι υπόλοιποι σύγχρονοι ερευνητές, ψυχολόγοι και ανθρωπολόγοι διαφωνούν με την θεώρηση αυτή, δίνοντας έμφαση στην μοναδικότητα της προσωπικότητας του κάθε άνθρωπου. Για παράδειγμα, ο ψυχολόγος David Lusterman έχει κάνει πολλές έρευνες σχετικά με την μοιχεία και πιστεύει πως η εξαπάτηση έχει να κάνει κυρίως με την προσωπικότητα του ανθρώπου. Ανέλυσε πως οι εpωτικά περίεργοι ή οι άνδρες που δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν γενικά, σε νέα δεδομένα και συνθήκες είναι πιο επιρρεπείς στο να προβούν σε απιστία. Εν πάση περιπτώσει, η θεώρηση εδώ είναι πως οι αιτίες για απιστία είναι πολύ πιο σύνθετες από ό,τι την παρουσιάζει η εξελικτική θεωρία, δίνοντας το βάρος σε πρωτόγονα ένστικτα.

3ος μύθος: Οι άνδρες απατούν επειδή θέλουν πιο ελκυστική γυναίκα

Τα πρώτα πράγματα που ρωτάει κάθε γυναίκα όταν ανακαλύψει ότι ο σύντροφος της την έχει απατήσει είναι «Είσαι ερωτευμένος μαζί της;». Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι «Είναι πιο όμορφη από μένα;» Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως «ΟΧΙ».Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, ΜΟΝΟ το 12 τοις εκατό των ανδρών δήλωσαν στους ψυχοθεραπευτές τους, πως η εpωμένη ήταν πιο ελκυστική από την σύζυγο τους. Η συντριπτική πλειοψηφία παραδέχτηκε πως οι εpωμένες δεν ήταν πιο όμορφες ή πιο ελκυστικές από τις γυναίκες τους και πως ο λόγος που έπραξαν την απιστία, δεν ήταν η εμφάνιση της αντίζηλου, αλλά το συναισθηματικό κενό που ένιωθαν, για αρκετά μεγάλα διαστήματα.

Εδώ επανερχόμαστε στον Μύθο 1. Όταν οι άνδρες δεν αισθάνονται την ψυχική επαφή με την σύντροφο, δεν εισπράττουν θαυμασμό, αγάπη και τρυφερότητα από την σύζυγο τους, τότε γίνονται πιο επιρρεπείς στην απιστία. Η εpωτική πράξη, αυτή καθεαυτή είναι μια επέκταση όλων των προηγουμένων συναισθημάτων. Όταν η σχέση δεν διαθέτει την εκτίμηση και τα πλούσια, ζεστά συναισθήματα, τότε είναι αναπόφευκτο να κρυώσει και η εpωτική ζωή του ζευγαριού.Οπότε, το 88 τοις εκατό των ανδρών δεν απατούν την σύντροφο τους, ψάχνοντας ένα πιο όμορφο πρόσωπο ή κορμί, ούτε καλύτερη εpωμένη, αλλά για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που άφησε η σύντροφος τους.

4ος μύθος: Οι άνδρες δεν αισθάνονται ένοχοι όταν είναι άπιστοι

Η εύκολη λύση είναι να βγάζει κανείς στερεοτυπικές ατάκες, όπως: «Οι άνδρες που απατούν τις γυναίκες τους είναι καραγκιόζηδες», «Δεν υπολογίζουν τα συναισθήματα της συντρόφου τους», «Δεν την αγαπούν», «Δεν την σέβονται», «Είναι γουρούνια από την φύση τους» και «Δεν νιώθουν καμία ενοχή για όσα κάνουν. Διαφορετικά δεν θα απιστούσαν.» Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι άνδρες νιώθουν πολύ ένοχοι όταν απιστήσουν.Έτσι, απέδειξε κατά 66 τοις εκατό η έρευνα του ψυχοθεραπευτή Neuman. Επίσης, το 68 τοις εκατό όσων ανδρών είχε απατήσει την σύζυγο τους, δεν είχε σκεφτεί ποτέ, πριν, να το κάνει.

Σχεδόν 100 τοις εκατό των ανδρών που απάτησαν την σύντροφο της ζωής τους εύχονταν να μην είχε συμβεί ποτέ και πως αν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο δεν θα έκαναν αυτό το λάθος. Αυτό όμως, που ισχύει απόλυτα, είναι πως οι άνδρες, ακόμα κι όταν αισθάνονται ενοχές, κρύβουν τα συναισθήματα τους πίσω από την μάσκα του σκληρού και απόμακρου ανδρισμού. Αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα τους ανοιχτά και αναβάλουν την άμεση εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους. Μετά από πολλές αναλύσεις και τόσες επιστημονικές έρευνες, μπορούμε να βγάλουμε ένα επίσημο συμπέρασμα.

Πηγή: www.ediva.gr