Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας



Η αυτοπεποίθηση βοηθάει τον άνθρωπο να προχωράει σωστά στη ζωή και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα προβλήματά του. Πάμε να δούμε κάποιους ενδεικτικούς τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε για να πιστέψει το παιδί σας στον εαυτό του:

  • Να δείχνετε πάντα ενδιαφέρον και να ακούτε με προσοχή αυτά που σας λέει το παιδί. Όταν βλέπει ότι είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πιο σημαντικών για εκείνο ανθρώπων, είναι λογικό να νιώθει όμορφα.
  • Μην παραλείπετε να το επιβραβεύετε όταν πρέπει και να του τονίζετε τα προτερήματά του. Δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση όταν δέχεται μόνο αρνητικές κρίσεις!
  • Δώστε του να καταλάβει ότι κάποια αρνητικά συναισθήματα που νιώθει, τα έχετε νιώσει κι εσείς σε ανάλογες καταστάσεις για να μη θεωρήσει ότι κάνει κάτι μη φυσιολογικό.
  • Φροντίστε να κάνετε ξεκάθαρο στη διάρκεια της ανατροφής ότι οι λεκτικές επιθέσεις που θα δέχεται στη ζωή του από τρίτα πρόσωπα δε θα σημαίνουν ότι είναι κακό παιδί ή ότι φταίει απαραίτητα για κάτι. Απλά ότι είναι στο πρόγραμμα και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους.
  • Επειδή δε γνωρίζει τον εαυτό του, να του επισημαίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι έχει πολλές δυνατότητες και πως, αν τις αξιοποιήσει, μπορεί να πετύχει σε οποιονδήποτε ρεαλιστικά υψηλό στόχο βάλει.
  • Διδάξτε το παιδί να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό στη ζωή του. Πάντα να θέτει στόχους, να καταστρώνει πλάνο για την επίλυση των προβλημάτων του, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του όταν κάνει λάθος και γενικά να γίνει ένας μαχητής της ζωής.