Όταν το παιδί σας φέρνει σε δύσκολη θέσηΌσο κι αν δεν έχουν κακία μέσα τους, υπάρχουν φορές που τα παιδιά φέρονται δημόσια με αλλοπρόσαλλο τρόπο και σας δημιουργούν αμηχανία. Πάμε να δούμε ποιες είναι οι πιο κλασικές τέτοιες συμπεριφορές και πώς πρέπει να τις διαχειριστείτε.

  • Είναι σαφές ότι ακόμα και την πιο άκομψη ερώτηση να κάνει το παιδί για κάτι που θα δει στο δρόμο, γίνεται μέσα στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του και όχι για να προσβάλει. Η ενδεδειγμένη λοιπόν αντιμετώπιση από μέρους σας είναι να μην απαντήσετε και να ζητήσετε από το παιδί να δώσει τη δική του εκδοχή για το θέμα.
  • Ένα κλασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς στις δημόσιες εμφανίσεις τους με τα παιδιά είναι τα ξεσπάσματα που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε αγκαλιά το παιδί και αν δεν ηρεμήσει να απομονωθείτε μαζί του για να του μιλήσετε και να απαλλάξετε τον κόσμο από τις φωνές του.
  • Όταν το παιδί αρνείται πεισματικά να δανείσει για λίγο τα παιχνίδια του σε ένα άλλο παιδάκι, είναι χρήσιμο να του εξηγήσετε τη γενικότερη αξία της προσφοράς καθώς και το πόσο θα χαροποιήσει το φίλο του.
  • Μια ακόμα άβολη κατάσταση για κάθε γονιό είναι όταν δει το παιδί του να γίνεται βίαιο κατά τη διάρκεια ομαδικού παιχνιδιού. Επειδή είναι πιθανό να μην αντιλαμβάνεται τον πόνο και τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί, πρέπει εκείνη ακριβώς τη στιγμή να του το κάνετε σαφές. Και αν αυτό δε γίνει εφικτό από την πρώτη στιγμή (που είναι και το πιο πιθανό), να επανέλθετε σε επόμενες ευκαιρίες.