Παιδί και χρώματα: Η συμβολή των γονιών στην εκμάθηση

Υπάρχουν πολλοί και έξυπνοι τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να ξεχωρίζει τα χρώματα και μάλιστα χωρίς αυτή η διαδικασία να έχει τη μορφή της διδασκαλίας, άλλα περισσότερο του παιχνιδιού. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Στο ντύσιμο: Όταν ντύνετε το μικρό σας, μπορείτε να του λέτε να σας φέρνει εκείνο τα ρούχα του από το συρτάρι π.χ. φέρε το κόκκινο μπλουζάκι, το μπλε παντελόνι, τη ροζ φούστα κλπ. Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία καθημερινά, το παιδί θα μάθει να ξεχωρίζει τα χρώματα.

Στα ψώνια:
Πάρτε το παιδί σας μαζί στο μανάβικο και δείξτε του τα χρώματα που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Μιλήστε του για αυτά και αργότερα όταν γυρίσετε στο σπίτι, ζητήστε του να σας πει τι χρώμα έχουν οι ντομάτες, τα σταφύλια, το σπανάκι κλπ.

Στο δρόμο:
Ένα από τα κλασικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας κατά τα τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο, είναι να παρατηρείτε τα άλλα αυτοκίνητα και να λέτε τα χρώματα τους (π.χ, το παιδί θα πρέπει να βρίσκει τα μπλε αυτοκίνητα που περνούν, εσείς τα άσπρα κλπ.).

Στο παιχνίδι:
Ζητήστε από το παιδί σας να ξεχωρίσει τα παιχνίδια του με βάση το χρώμα τους (εδώ όλα τα κόκκινα, εδώ όλα τα κίτρινα κλπ) ή διαλέξτε ένα χρώμα, για παράδειγμα το κόκκινο, και πείτε του να σας δείξει όλα τα κόκκινα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι.

Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί σας τα χρώματα είναι ζωγραφίζοντας, γι’ αυτό δώστε του μπογιές και μαρκαδόρους και αφήστε το να δημιουργήσει τα δικά του έργα τέχνης!